Saopštenje Sindikata Topionice povodom početka pregovovora u vezi Kolektivnog ugovora

Izvor: Bor030.net, 18.Dec.2014, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saopštenje Sindikata Topionice povodom početka pregovovora u vezi Kolektivnog ugovora

Povodom incijative Sindikata rudara Srbije za početak pregovora radi zaljučenja Kolektivnog ugovora, saopštenjem se oglasio Sindikat Topionice.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Odgovor na inicijativu Sindikata rudara Srbije za početak pregovora radi zaključivanja Kolektivnog ugovora upućenu Direktoru TIR-a DOO, gospodinu Bobanu Todoroviću

I

– Inicijativa „Direktorskog sindikata rudara“ za zaključivanje Kolektivnog ugovora. (Zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Bor030.net << direktorskog?) Zato što predlog novog Kolektivnog ugovora nudi manja prava u odnosu na postojeći Kolektivni ugovor i u delovima koji nisu obuhvaćeni izmenama i dopunama Zakona o radu.

– Drugi primer: Jedini sindikat koji je sa svojim osnivačem-poslodavcem potpisao sporazum o repernom mesecu za utvrđivanje koeficijenata radnog mesta (01-09. 2013. god) u odnosu na predlog Sindikalne organizacije Topionice i ostalih reprezentativnih sindikata u TIR-u da to bude juni 2013. godine, što je drastično smanjilo koeficijente radnih mesta (a to će se već videti u zaradi za novembar mesec 2014. godine).

– Kako poslodavac najverovatnije nije u stanju da i to što je potpisao u Ugovorima o radu ne može da ispoštuje, sa svojim „Sindikatom„ kroz njihovu inicijativu nudi nacrt novog Kolektivnog ugovora po kome će se dodatno smanjiti prava i zarade zaposlenih.

– U stavu 2. Inicijative Sindikata Rudara Srbije se tvrdi da su oni prvi podržali izmene i dopune novog Zakona o radu što je njihovo legitimno pravo, ali mi kao Sindikalna organizacija Topionice Zakon u takvoj formi ne podržavamo, međutim, pošto ga je doneo najviši organ Republike Srbije, zalagaćemo se za poštovanje i sprovođenje istog, što očekujemo i od poslodavca, koji dosadašnji Zakon u celosti nije poštovao.

– U stavu 2. takođe stoji da je Sindikat Rudara Srbije potpisnik Kolektivnih ugovora u svim preduzećima RTB-a, što najblaže rečeno nije tačno. Oni su jedino potpisnici Kolektivnog ugovora RBB-a na koji su se ostali sindikati RBB-a žalili a koji je Viši sud u Zaječaru rešio u njihovu korist i koji čekaju Odluku Apelacionog suda jer su se poslodavac i Sindikat Rudara Srbije žalili na Odluku Višeg suda u Zaječaru.

– Što se tiče TIR-a DOO, nažalost, Sindikat Rudara Srbije je potpisao neovlašćeno Aneks 2. KU TIR-a koji je nepovoljniji za zaposlene u odnosu na postojeći KU TIR-a na koji je Sindikalna organizacija Topionica podnela tužbu Višem sudu u Zaječaru koji je presudom broj П1.6/12 od 04.06.2013. godine doneo u korist SO Topionice a na koju su se poslodavac i Sindikat Rudara Srbije žalili Apelacionom sudu čija se Odluka čeka.

U tački 1. ponuđene inicijative stoji da se kao osnova za pregovore o novom Kolektivnom ugovoru uzme KU zaključen 2013. godine jednostavno nije tačna jer je KU TIR-a zaključen 04.12.2012. godine u kome sindikat rudara nije bio ni učesnik u pregovaranju ni potpisnik istog. Jedino što je tačno u predmetnoj inicijativi je usklađivanje Kolektivnih ugovora sa novim Zakonom o radu u delu u kome je usaglašavanje obavezno.

II

Vrlo je nekorektno da u prethodnim obaveštenjima Sindikat Rudara sebi pripisuje svoje zasluge za donošenje Ugovora o radu iz sledećeg razloga:

Sindikalna organizacija Topionice je još 2005. godine kada je donešen stari Zakon o radu zahtevala da se sa zaposlenima zaključe Ugovori o uređivanju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti a sa onima koji imaju Ugovore o radu Aneksi istih ugovora, takođe uspela da ugradi u KU od 04.12.2012. godine što je poslodavac i dalje kršio.

Pošto nije mogao da se kroz socijalni dijalog dogovori poštovanje KU od strane poslodavca, Sindikalna organizacija Topionice se obratila Republičkom inspektoru rada koji je svojim rešenjem ukazao poslodavcu na nepravilnosti i naložio da iste otkloni (Rešenje br.383-117-023/2/2013-04). Kako se poslodavac oglušio i na Rešenje Inspektora rada, Inspektor rada je u skladu sa zakonom pokrenuo prekršajni postupak po kom osnovu su preduzeće a i poslodavac kažnjeni u skladu sa zakonom presudom broj 1-4 Pr.2079/13 od 26.12.2013 godine. Tragedija je veća da se povodom obraćanja Sindikalne organizacije Topionica Predsednicima Upravnog odbora a i Skupštine preduzeća niko nije oglasio niti sankcionisao direktora za nanetu štetu kako zaposlenima tako i preduzeću kroz plaćanje kazni. Na sve to treba dodati da je Inspektor rada i po drugoj prijavi na kršenje pojedinih odredbi KU kod poslodavca izdao rešenje koje poslodavac takođe nije ispoštovao pa je Inspektor bio prinuđen da podnese Prekršajnu prijavu, kojom su poslodavac a i preduzeće ponovo kažnjeni novčanom kaznom.

I pored svega navedenog Sindikalna organizacija Topionica je spremna za pregovore oko novog Kolektivnog ugovora usaglašenog sa izmenama i dopunama Zakona o radu i svoje primedbe će u pismenoj formi dostaviti do dogovorenog roka (18.12.2014. godine).

Ukoliko poslodavac po starom dobrom običaju Kolektivini ugovor potpiše sa samo jednim sindikatom, Sindikalna organizacija Topionice će biti prinuđena da se suprotstavi takvom Kolektivnom ugovoru svim zakonom predviđenim sredstvima, a ukoliko to ne bude dalo rezultate biće prinuđena da upotrebi i najradikalnije metode sindikalne borbe.

S poštovanjem.

Nastavak na Bor030.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Bor030.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Bor030.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.