STARU PLANINU OPET NADLEĆE BELOGLAVI SUP: OHRABRUJUĆA VEST IZ DRUŠTVA ZA ZAŠTITU I PROUČAVANJE PTICA SRBIJE

Izvor: TimockeVesti.net, 24.Jul.2023, 05:03

STARU PLANINU OPET NADLEĆE BELOGLAVI SUP: OHRABRUJUĆA VEST IZ DRUŠTVA ZA ZAŠTITU I PROUČAVANJE PTICA SRBIJE

Na nebu iznad Stare planine pre dva dana ponovo je primećeno prisustvo velikog broja beloglavih supova, naše najveće ptice čija se celokupna populacija gnezdi isključivo na jugozapadu Srbije. Uočena je i jedinka crnog strvinara, ptice – lešinara koja se u Srbiji već više od pola veka vodi kao regionalno iščezla.
Kako je danas saopštilo srpsko Društvo za zaštitu i proučavanje ptica,zahvaljujući višedecenijskoj ornitologa iz Bugarske i Španije, u susednoj Bugarskoj je višestruko >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << povećana populacija beloglavog supa.Rast populacije lešinara u Bugarskoj jasno se primećuje i u istočnoj Srbiji gde su sve češći preleti ovih vrsta pre svega preko Stare planine, mesta gde su se u prošlosti gnezdili.
Upravo tu, visoko na nebu iznad Stare planine,pre dva dana prebrojano je jedanaest jedinki beloglavog supa, kao i jedinka crnog strvinara.Pretpostavlja se da su ptice na našoj strani pronašle odgovarajući izvor hrane.
– Ovo je izuzetno velika i važna vest za sve prirodnjake. Da bismo to razumeli, moramo se vratiti nekoliko koraka unazad: lešinarima su drastično opale populacije na teritoriji bivše Jugoslavije šezdesetih godina prošlog veka, kao rezultat organizovanih trovanja vukova.Do danas nisu sanirane sve posledice tih aktivnosti – kaže Slobodan Marković,ornitolog koji je zajedno sa drugim kolegama zabeležio prisustvo ovih ptica na Staroj planini.
On smatra da kako bismo zadržali lešinare na ovom području potrebno je da obezbedimo malo povoljnije uslove, pre svega na Staroj planini u vidu veštačkih platformi za gnežđenje, formiranjem hranilišta manjih kapaciteta, kao i aktivnim radom na sprečavanju trovanja.
U Srbiji se godišnje proizvede preko 250 hiljada tona animalnog otpada, te je samo pitanje dobre volje i organizacije da se formira nekoliko manjih hranilišta u istočnom delu naše zemlje koja bi sa sigurnošću privukla beloglave supove i crne strvinare, a verovatno bi i ostali kod nas da se gnezde.
Izvor: Novosti
Članak STARU PLANINU OPET NADLEĆE BELOGLAVI SUP: OHRABRUJUĆA VEST IZ DRUŠTVA ZA ZAŠTITU I PROUČAVANJE PTICA SRBIJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.