Radošević u Somboru o pomoći Evrope za razvoj poljoprivrede

Izvor: 025info.rs, 19.Feb.2015, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radošević u Somboru o pomoći Evrope za razvoj poljoprivrede

U organizaciji Poljoprivredne stručne službe Sombor i Grada Sombora u prostorijama Edukativnog poljoprivrednog centra u subotu, 14. februara održana je tribina na kojoj je tema bila "Korišćenje IPARD 2 sredstava u poljoprivredi u 2015. godini i mere podrške Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije".

Tribinu je otvorio zamenik gradonačelnika Grada Sombora Vladislav Živanović. Nakon njega, prisutnim poljoprivrednicima Zapadnobačkog okruga obratio se državni >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević.

Radošević je istakao da Evropska unija zemljama kandidatima za članstvo pruža podršku u procesu prilagođavanja poljoprivrednog sektora u ruralnim oblastima, kao i za implementaciju zakonodavstva Evropske unije u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Kroz ovaj proces, zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji u mogućnosti su da koriste sredstva iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj - IPARD 2 fonda.

Obraćajajući se prisutnima, državni sekretar Radošević je istakao da su sredstva za agrani budžet smanjena u odnosu na prošlu godinu, zbog štednje koju vlada Republike Srbije sprovodi u svim sferama života, ali da i pored te štednje više od 95% dosadašnjih korisnika podsticaja i ubuduće će dobijati sredstva iz agrarnog budžeta. Po njegovim rečima sva poljoprivredna gazdinstva, koja registraciju gazdinstva obnove do 30. marta, na osnovu "Izmena i dopuna zakona o poljoprivrednom zemljištu" imaće pravo na podsticaje do 20 hektara zemlje koju odbrađuju, a preko te površine se ne ostvaruje podsticaj.

"To znači da ako neko obrađuje više od 20 hektara poljoprivrednog zemljišta, podsticaj dobija samo za 20 hektara." - rekao je Radošević.

Po njegovim rečima Ministarstvo će ubuduće davati prioritet razvoju stočarstva, tako je sada predlog Ministarstva da se za umatičena grla podigne podsticaj sa 20 na 25 hiljada dinara, s obzirom da je stočarstvo u Srbiji skoro zanemareno.

Radošević je ovom prilikom istakao da je Ministarstvo poljoprivrede realizovalo prošlogodišnji agrarni budžet u visini od 99,7% , što govori da je skoro sve svoje obaveze iz 2014. godine ispunilo. Postoje mala kašnjenja u pojedinim isplatama koja će u narednom periodu biti izmirena iz budžeta za 2015. godinu.

Govoreći o aktuelnim problemima u svinjogojstvu, gde farmeri planiraju uništenje celokupnog ovogodišnjeg uzgoja svinja, Radošević je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine zajedno sa drugim ministarstvima ozbiljno pristupilo rešavanju ovog problema, koji je između ostalog nastao neočekivanim padom ruske rublje, te se uskoro očekuje rešenje koje će zadovoljiti uzgajivače svinja.

Poljoprivrednici su bili u mogućnosti i da postave pitanja državnom sekretaru, a između ostalog zanimalo ih je to koliko može da se očekuje novčane pomoći za poljoprivredu od same države i kako država rešava probleme sa obradom državnog poljoprivrednog zemljišta.

Glavni i odgovorni urednik

email: rajko@025info.rs

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Nastavak na 025info.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.