Izvor: Pančevac-online.com, 06.Nov.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak grejne sezone krajnje vreme za proveru dimnjaka

U oktobru je vatrogasno spasilačka jedinica u Kovačici imala 50, a ovog meseca zabeležene su dve intervencije.

U najvećem broju u pitanju su bili požari na otvorenom prostoru. Iako je u predhodih mesec dana skoro svakodnevno apelovano na građane da ne pale travnjake, livade i strništa jer može doći do požara velikih razmera i ugrožavanja bezbednosti i ljudi i životinja, nesavesni pojedinci se nisu obazirali na posledice paljenja na njivama, s obzirom da je vatrogasno >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << spasilačka jedinica u Kovačici za mesec dana zabeležila preko 50 intervecija.

Paljenje strništa predstavlja veliku opasnost za okolinu, samo poljoprivredno zemljište, i doprinosi zagađenju životne sredine. Požari na otvorenom prostoru, brzo se šire, teško se gase i ugrožavaju živote ljudi, njihovu imovinu i nanose veliku štetu biljnom i životinjskom svetu, kao i ukupnom ekološkom sistemu.

Požari do kojih dođe pored puteva, ugrožavaju sve učesnike u saobraćaju. Vatrogasci očekuju da će se u narednom periodu smanjiti broj požara na otvorenom, s obzirom na vremenske prilike.

Ono na šta bi sada građani trebalo da obrate pažnju jesu požari dimnjaka.

Najveći broj požara nastaje upravo u prvom delu grejne sezone, kada su i najvidljivije posledice lošeg (ili nikakvog) održavanja postojeće instalacije i to pre svega – dimnjaka. Iako požari dimnjaka sami po sebi nisu kompleksni sa stanovištva taktike gašenja i angažovanja ljudstva, u nekim slučajevima mogu da prerastu u veće krovne ili tavanske požare i izazovu veoma ozbiljne posledice.

Pored dimnjaka građani bi tokom zime trebalo da obrate pažnju i na sva grejna tela. Uzroci požara su najčešće neispravne instalacije, neadekvatno postavljene grejalice, neredovno čišćenje dimnjaka… Ukoliko dođe do požara ono što prvo treba učiniti jeste pozvati broj 193, dati tačne podatke i postupiti po uputsvima vatrogasaca.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.