Izvor: TimockeVesti.net, 29.Nov.2023, 06:33

NEHIGIJENA NAJČEŠĆI UZROK TROVANJA U KAFANAMA – KO I KOLIKO ČESTO KONTROLIŠE UGOSTITELJE

Najčešći uzrok trovanja hranom u ugostiteljskim objektima jeste nehigijena, tvrde stručnjaci. Posle masovnog trovanja u jednom novopazarskom restoranu, proveramo ko i koliko često kontroliše te objekte?
Da je naš zalogaj bezbedan, garantuju ugostitelji, a kontrolišu ih veterinarska i sanitarna inspekcija. U restoranu u kojem smo bili kažu da dolaze nenajavljeno, uglavnom na dva-tri meseca.
„Imamo i CIN (Centar za ispitivanje namirnica) koji mi plaćamo. Dolaze jedanput, dvaput >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << mesečno, naravno, mi ne znamo kad će doći, oni uzimaju briseve radnika, briseve sa radnih površina, gledaju kako su skladištene namirnice. O svemu što se tiče sanitarnih knjižica oni jako vode računa, radnici u kuhinji, konobari i svi“, kaže Milica Petković iz restorana.
Veterinarska i sanitarna inspekcija proveravaju higijenu u kuhinji, kako se hrana čuva i obrađuje, na primer, da li se za sirovo meso koriste posebni noževi, daske za sečenje, a uzorke hrane šalju na Institut za higijenu i tehnologiju mesa.
„Sva hrana koja stigne na Institut, ispituje se prema Zakonu o bezbednosti hrane na različite parametre, pre svega tu se misli na mikrobiološka ispitivanja, ispitivanja kvaliteta koja podrazumevaju hemijska i senzorska ispitivanja, tu je takođe i hemijska bezbednost„, kaže dr Ivana Branković Lazić iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.
Nehigijena je najveći problem, kažu u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa.
„To nam nešto govori da u toku procesa proizvodnje došlo do nekih nepravilnosti. Svakako, oni kada dobiju rezultate stupaju prema tim rezultatima. To podrazumeva primenu različitih korektivnih mera. Da li su to ponovno uzorkovanje, obuke radnika i slično to sve zavisi od njih i koje su oni korektivne mere propisali„, rekla je Branković Lazić.
Prema Zakonu o bezbednosti hrane, predviđena kazna za stavljanje neispravnih namirnica u promet za pravna lica je od 300 hiljada do tri miliona dinara, a za preduzetnike od 250 do 500 hiljada dinara.
Izvor: RTS


Članak NEHIGIJENA NAJČEŠĆI UZROK TROVANJA U KAFANAMA – KO I KOLIKO ČESTO KONTROLIŠE UGOSTITELJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.