Milovan Vitezović: Predstava je mala galaksija

Izvor: Aleksinac.net, 29.Nov.2018, 00:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milovan Vitezović: Predstava je mala galaksija

Ovogodišnji dobitnik Povelje za doprinos savremenoj srpskoj drami je pisac Milovan Vitezović.

On se organizatorima festivala PIP obratio pismom, koje objavljujemo u celosti:

“Aleksinca se sećam sa posebnom milinom, jer je moj drug iz studentskih dana bio pesnik Aleksinčanin Hristo Georgijevski, profesor Filološkog fakulteta.

Verujem da je Hristo vaš nezaboravljeni ponos. Čast mi je što me svojim priznanjem svrstavate u prvi red savremenih srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << dramskih pisaca, dosadašnjih dobitnika ovog priznanja.

Drama je najteži dramski rod, jer šta je život ako nije drama, oslobođen svih suvišnih detalja i sveden na dva najuzbudljivija sata, koja proživljavamo ili kao komediju ili kao tragediju.

Pokušao sam da ih definišem u jednom aforizmu: Komedija je kad iluzionista zabavlja narod. Tragedija je kad ga vodi.

Pisac drama, bilo tragedija, bilo komedija, mora stalno voditi računa da mu lica koja izmisli ne okrenu leđa. Zato svom pisanju dodaje kreativni čin.

Na kraju napisane drame pisac se klanja glumcima. Svaki glumac je stožer koji se okreće oko svih a najpre oko sebe. Tako predstava postaje mala galaksija. Glumci su deca koju usvajaju napisana lica. Glumac je svoj instrument koji valja znati da se i za sopstveni pojas zadene.

Reditelj je arhitekta kome se materijal kreće. Dobar reditelj radi pod devizom: podeli pa vladaj!

I da festival proglasim završenim sledećim aforizmom na svetsku i našu temu:

Napravili su nam teatar od zemlje. Tolika je naša drama!

Živimo je!”

Nastavak na Aleksinac.net...






Povezane vesti

Milovan Vitezović: Napravili su nam teatar od zemlje, tolika je naša drama

Izvor: JuznaSrbija.info, 29.Nov.2018

Ovogodišnji dobitnik Povelje za doprinos savremenoj srpskoj drami je pisac Milovan Vitezović...On se organizatorima festivala PIP obratio pismom, koje objavljujemo u celosti:..“Aleksinca se sećam sa posebnom milinom, jer je moj drug iz studentskih dana bio pesnik Aleksinčanin Hristo Georgijevski,...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.