MIR BOŽIJI -HRISTOS SE RODI!

Izvor: Radio Dunav, 07.Jan.2015, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIR BOŽIJI -HRISTOS SE RODI!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave  Božić, dan rodjenja Isusa Hrista.Ovaj najradosniji hrišćanski praznik  7. januara slave pravoslavne crkve koje se drže starog, Julijanskog kalendara. To su pored Srpske pravoslavne crkve, i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora, kao i kanonski nepriznate crnogorska i makedonska crkva.
Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.Božić je porodični praznik i obeležava se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Dunav << kući i u crkvama.
Sa željom da ovaj najradosniji hrišćanski praznik donese svima radost, mir i sreću,  građanima apatinske opštine koji po Julijanskom  kalendaru slave Božić, čestitku je uputio paroh apatinski, Protonamesnik Dragan Štević.

play pause


mute unmute


Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.


Pravoslavnim vernicima čestitku su uputili , župnik apatinski Jakob Pfajfer i predsednik Opštine Apatin dr Živorad Smiljanić.Čestitke možete poslušati u programu  našeg radija.
Prema običajima kod pravoslavnih Srba , pod kuće se po tradiciji posipa  slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorodjenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post.Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim, 9. januara, Sveti arhidjakon Stefan, koji se obeležava i kao krsna slava pojedinih porodica.

Nastavak na Radio Dunav...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mir Božji, Hristos se rodi!

Izvor: OkRadio.rs, 07.Jan.2015

Vranje - Svima koji danas slave OK Radio čestita Božić - Mir Božji, Hristos se rodi! Božić danas slave pravoslavne crkve koje poštuju Julijanski kalendar - pored SPC-a to su i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora. Vernici Božić vide kao najradosniji...

Nastavak na OkRadio.rs...

Pravoslavni vjernici slave Božić

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Jan.2015

Pravoslavni vjernici danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista...Božić proslavljaju pravoslavne crkve koje se drže starog, Julijanskog kalendara. To su Srpska pravoslavna crkva, ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora, kao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Dunav. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Dunav. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.