Mir Božji, Hristos se rodi: Srećan Božić!

Izvor: BanjalukaLive.com, 07.Jan.2015, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mir Božji, Hristos se rodi: Srećan Božić!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici proslavljaju danas najradosniji hrišćanski praznik - Božić, rođenje Isusa Hrista. Povodom Božića u svim hramovima služe se božićne liturgije. Prema običajima, na Božić se rano ustaje, prije Sunca, a važna ličnost u proslavi je i polaznik, od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje. Vjernici se pozdravljaju sa „Mir Božji, Hristos se rodi" i otpozdravljaju sa „Vaistinu se Hristos rodi". Božić okuplja cijelu porodicu, a mijesi >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, vjeruje se da će na tom polju biti najuspješniji. Osim SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

MIR BOZJI HRISTOS SE RODI Srecan vam Bozic

Izvor: medio.rs, 07.Jan.2015

Na Božić se mesi česnica, a ko nađe novčić, veruje se da će imati sreće i novca tokom cele godine..Vernici i Srpska pravoslavna crkva danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik i rođenje spasitelja Isusa Hrista...Praznovanje Božića počelo je sinoć sa prvom ponoćnom liturgijom...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.