Izvor: KraljevoPress.com, 19.Jun.2011, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraljevčaninu raste stablo banane

(Ilustracija:http://www.blogoye.org/FoToLy/24053/BANANA.html)
Globalno zagrevanje ili čudo neviđeno, nije poznato šta je uzrok, tek u Srbiji, u dvorištu Kraljevčanina Nemanje Miljojković, ovih dana razgranalo se stablo banane, šireći svoje listove ka suncu kako bi što pre dalo svoje prve plodove!
- Kada sam prošle jeseni zasadio bananu, svi su mislili da nisam normalan, danas mojoj sreći nema kraja, jer je stablo svakim danom sve veće i sve brže napreduje, a u letnjim mesecima >> Pročitaj celu vest na sajtu KraljevoPress.com << svakoga dana može da izraste po list ove biljke, oduševljeno kaže „uzgajivač“ ovog tropskog voća!

(Stablo banane kad je niklo)
Stabla banane, kako saznajemo, nisu redak slučaj u okolini Kraljeva. Iako banane traže mnogo vode, lako se rasađuju, pa ih uzgaja čak nekoliko kraljevačkih porodica. Tokom zime stablo banane se zaseče, zaštiti stiroporom, a na proleće se „budi“ i raste nekoliko santimetara na dan.

(Nemanja Miljojković)
- Sa nestrpljenjem čekam da moja banana procveta, ali i da vidim njene plodove. Do kraja leta trebalo bi da izraste do četiri metra i da se dobro razgrana, dodaje Miljojković.
Retki uzgajivači banana iz Srbije saglasni su da su plodovi ove kulture minijaturni u odnosu na svoje „daleke rođake“, ali da ipak predstavljaju autentične srpske banane. Takođe, da bi banane u Srbiji dozrele, neophodno im je još nekoliko toplih meseci.

(Stablo banane danas)
- Male banane koje izrastu, berem pre prvog mraza i stavljam ih u turšiju, zajedno sa krastavcima, šargarepom i karfiolom, i to je neviđena poslastica, a banana tako dobija epitet „kraljica turšije“, kaže žena koja ih uzgaja već nekoliko godina, sa nadimkom Fotoly, na web adresi www.blogoye.com.
Stanimir Cane Minić iz Gornje Trepče kod Čačka otišao je korak dalje. On već desetak godina proizvodi rakiju od banane, egzotičnog ukusa, po tradicionalnoj šumadijskoj recepturi.  Kao satisfakcija njegovoj proizvodnji, svedoče tri Velike zlatne medalje osvojene za kvalitet ove rakije na Novosadskom sajmu.

Nastavak na KraljevoPress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KraljevoPress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KraljevoPress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.