KRENULA PRIPREMA ZA GREJNU SEZONU: CENA PELETA OD 250 DO 330 EVRA, KUBIK DRVA OKO 70 EVRA

Izvor: TimockeVesti.net, 22.Avg.2023, 05:00

KRENULA PRIPREMA ZA GREJNU SEZONU: CENA PELETA OD 250 DO 330 EVRA, KUBIK DRVA OKO 70 EVRA

Srbija, 22. avgust – Iako se grejna sezona čini daleko, mnoga domaćinstva u Srbiji krenula su da se pripremaju ranije – na stovarištima je velika potražnja, posebno za peletom.
Iako je cena tone 30 posto niža nego prošle grejne sezone, pelet je i dalje skup i teško da će biti jeftiniji, navodi RTS.
Proizvođači i trgovci obećavaju – neće biti nestašica kao prošle godine, jer, kako kažu, ogreva ima dovoljno.
– Čuo sam da ima i za 250 evra i za 330, pa da vidim >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << gde je jeftinije. Malo sam sklanjao neku devizu tu i tamo, pa bar jednu tonu, kasnije kad stigne penzija opet četiri do pet tona. E sve zavisi od zime, priča jedan penzioner iz Požarevca.
Na tržištu peleta prošle godine bili su veliki poremećaji u snabdevanju i kako bi ublažile nestašice, država je do kraja januara ograničavala cenu na 38.000 dinara.
Krajem grejne sezone pelet je pojeftinio i drži cenu, koja se, od stovarišta do stovarišta kreće od 31.000 do 35.000 dinara za tonu sa prevozom.
– Cena peleta je ista kao i u aprilu, 33.600 dinara za tonu peleta, tako da apelujem na ljude da kupe sada, da ne čekaju septembar, da izazovu veštačku nestašicu, kao što je bilo i prošle godine, kaže Marko Vitorović, vlasnik stovarišta „Čempres“ iz Požarevca.
Saša Petrović, vlasnik beogradskog stovarišta „Iverak“ smatra da su marže u toj robi zaista male s obzirom na to da se pelet vozi od mesta stovarišta do krajnjeg kupca i do 30 kilometara.
– Mada ove godine cena je zaista dosta povoljnija u odnosu na prošlu godinu i veliki je odziv ljudi, ljudi kupuju, gužva je za isporuku, priča Petrović.
U prodaji ima peleta iz domaćih fabrika i iz uvoza, a i zalihe su dobre.
U Udruženju peletara ocenjuju da je najvažnije održati stabilnost snabdevanja. Ne očekuju probleme u proizvodnji jer sirovine ima, a cenu, kažu, diktira tržište.
– Cena peleta ne može da bude jeftinija zato što je cena koštanja, gotovog proizvoda peleta isto poskupela i proizvođači kao i trgovci moraju da imaju neku svoju maržu. Gorivo stalno poskupljuje, radna snaga takođe, mislim da nije neko sjajno vreme za proizvođače peleta, ali borimo se, napominje Danko Pušičić iz Udruženja peletara Srbije.
Sa druge strane, dobra je ponuda i ogrevnog drveta.
Kubik u prodaji na kamionu može da se kupi i za 7.000 dinara, dok na stovarištima uglavnom košta od 8.000 do 10.000 dinara.
Izvor: Novosti






Članak KRENULA PRIPREMA ZA GREJNU SEZONU: CENA PELETA OD 250 DO 330 EVRA, KUBIK DRVA OKO 70 EVRA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.