KO ODBIJE POSAO BRIŠE SE SA BIROA RADA

Izvor: TimockeVesti.net, 15.Jan.2024, 05:36

KO ODBIJE POSAO BRIŠE SE SA BIROA RADA

Oni koji odbiju posao u Nemačkoj ubuduće će na dva meseca izgubiti pravo na naknadu za nezaposlene. Ta vest nedavno je odjeknula u javnosti, pri čemu se mnogi pitaju da li i u Srbiji postoje tako stroga pravila za osobe prijavljene na birou rada. Istina je da su pravila u Srbiji još rigoroznija, jer nezaposleni koji traži zaposlenje, a iz određenog razloga bude izbrisan sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), ima pravo opet da se uvede u evidenciju po isteku šest meseci >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << od dana prestanka njenog vođenja.
Nedavno usvojeni zakon u Nemačkoj izazvao je pažnju javnosti, dok je istovremeno postalo jasno da su pravila za nezaposlene u Srbiji veća prepreka. Prema Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti u Srbiji, nezaposleni gubi pravo na naknadu ako se briše sa evidencije NSZ. Prošle godine, čak 254.993 nezaposlenih izbrisano je iz evidencije, a razlozi su raznoliki.
Zanimljivo je da je polovina korisnika izbrisana zbog zasnivanja radnog odnosa, što je dovelo do postavljanja pitanja o efikasnosti mera zapošljavanja. Od ukupnog broja zaposlenih, samo 304 osobe su osnovale samostalnu delatnost sredstvima države, dok je svega 14 zasnivalo radni odnos s nepunim radnim vremenom na neodređeno vreme.
Međutim, brisanje iz registra NSZ može se dogoditi i zbog nepridržavanja zakonskih odredbi o obavezama nezaposlenih. Od ukupnog broja izbrisanih, 106.710 nezaposlenih nije se odazvalo pozivu NSZ ili nije opravdano odsustvovalo, dok se 9.799 njih nije odazvalo na individualni razgovor sa savetnikom. Dodatno, 178 osoba je prekinulo ili nije završilo dodatno obrazovanje svojom krivicom.
U Nacionalnoj službi za zapošljavanje naglašavaju da je aktivno traženje posla ključno za očuvanje statusa nezaposlenih. Ako se nezaposleni ne javi u zakonskim rokovima, ne dostavi dokaz o aktivnom traženju zaposlenja ili odbije ponuđeno posredovanje, automatski će biti izbrisan sa evidencije.
Međutim, postoji šansa za povratak na evidenciju NSZ. Prema Zakonu, osoba koja je izbrisana s biroa ima pravo ponovnog upisa nakon šest meseci, ili devet meseci ako je izbrisana zbog obavljanja rada bez zaključenog ugovora.
Uprkos rigoroznim pravilima, NSZ naglašava da će sagledati sve okolnosti u konkretnom slučaju pre donošenja odluke o statusu nezaposlenog. Različiti razlozi prestanka evidencije ukazuju na kompleksnost situacija koje nezaposleni mogu susresti, a prilika za ponovni upis pruža nadu onima koji aktivno traže nova zaposlenja.
 
 
Članak KO ODBIJE POSAO BRIŠE SE SA BIROA RADA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.