Jezero „Kraljevac“ kraj Deliblata poribljeno šaranom i linjakom

Izvor: KovinEkspres.rs, 13.Nov.2014, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezero „Kraljevac“ kraj Deliblata poribljeno šaranom i linjakom

Po prvi put od ove godine ovaj specijalni prirodni rezervat bogatiji linjakom koji je pod zaštitom jer je retka vrsta

Poribljvanje deliblatskog jezera “Kraljevac” šaranom

Deliblato, 13. novembar - Jezero Kraljevac u Deliblatu juče je, tokom dana, poribljeno šaranskom mlađi i linjakom. Upravnik specijalnog rezervata prirode „Kraljevac“, Ljubomir Stoilković, kaže za Kovin Ekspres, da se svake godine jezero poribljava sa 800 do 1000 kila šaranske mlađi, >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << a sada i linjaka i za to se potroši više stotina hiljada dinara. On takođe kaže da se ranije ubacivao i som i smuđ, ali sada ne. Inače, Deliblaćani sarađuju sa Biološkim fakultetom koji redovno analizira riblji fond tako da se jezero prema potrebi poribljava.

Prvo poribljavanje linjakom

Prema rečima Stoilkovića, trenutno ima dosta smuđa koji se peca, ali i štuke. Linjakom je prvi put ove godine poribljeno jezero. Ova riba,  pored zlatnog karaše, spada u retke vrste koje su pod zaštitom. Saznali smo i da je u planu opremanje laboratorije gde će se, u saradnji sa novosadskim Biološkim fakultetom, raditi mrest  linjaka i zlatnog karaša.

Udruženje iz Deliblata organizuje sledeće godine, u prvoj nedelji juna, takmičenje u pecanju šarana po sistemu “upecaš pa vratiš” koje prema propozicijama traje 100 sati. Organizatori očekuju i goste iz inostranstva, ukupno od 30 do 50 ekipa.

Ljudi koji vode ovaj specijalni prirodni rezervat, koji je to postao 2003. godine, se redovno brinu o zaštiti životne sredine, a u neposrednoj blizini postoji i Naučno-istraživački centar od 280 kvadrata sa šest soba, 4 dvokrevetne i 2 četvorokrevetne i one se izdaju posetiocima iz Srbije i inostranstva.

O jezeru “Kraljevac”

Jezero Kraljevac, odnosno Deliblatsko jezero, nalazi se u blizini Kovina i od Beograda ga deli oko 50 kilometara. Obuhvata 160 hektara i na ovom prostoru se nalaze različite ptice, te gmizavci, a neke vrste životinja (slepo kuče i stepski skočimiš) postoji samo na ovom mestu. Jezero ima prosečnu dubinu od oko 2,5 m i bogato je ribom. Na njemu se nalazi nekoliko plutajućih ostrva od kojih jedno ima gotovo dva hektara. Oko jezera su smešteni drveni stolovi sa klupama i nadstrešnicama. Za ljubitelje ribolova postoje posebne platforme, kao i električno osvetljenje. Jezero je od 2003.godine pod zaštitom države i ovim prostorom upravlja Udruženje sportskih ribolovaca Deliblatska peščara. (izvor: trivago.rs)

foto: Vasa Ritopečki

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.