Izvor: KraljevoPress.com, 05.Sep.2011, 03:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fotografija Kraljevčanke na poslednjem letu "Atlantisa" u svemir


- Misija je završena, Hjustone! Kada je ovu rečenicu 21. jula ove godine u 5:57 časova po lokalnom vremenu radio vezom izgovorio komandant svemirskog šatla „Atlantis“ Kristofer Ferguson, nakon što je pilot Daglas Harli aktivirao crveno - beli padobran za kočenje na pisti Kosmičkog centra „Kenedi“ na Floridi, jedna Kraljevčanka bila je presrećna jer je, među prvima u Srbiji, dotakla zvezde!


Fotografija Jovane Rakezić, petnaestogodišnje učenice >> Pročitaj celu vest na sajtu KraljevoPress.com << vrnjačke Gimnazije, našla se na 135-om i poslednjem letu ovog šatla u svemir i na taj način ušla je u istorijske anale NASA i 30-godišnje epohe najpoznatijeg svemirskog taksija.
- Među izabranim radovima iz celog sveta bila je i moja fotografija i srećna sam što se našla u kokpitu „Atlantisa“ 8. jula, na njegovoj poslednjoj misiji, kaže Jovana Rakezić, ekskluzivno za portal „Kraljevopress“.


Po njenim rečima, program NASA, pod nazivom „Face in space“, omogućio je zainteresovanima na planeti da Internetom pošalju svoje fotografije, koje bi ukrasile unutrašnjost šatla na njegovom putu ka orbiti. Od 1997. godine, na svoje misije, NASA letelice svoje kabine ukrašavaju fotografijama najboljih učenika, a ovo je bio prvi put da je i svetska javnost mogla to isto da učini.


A da je mlada umetnica zaista rođena pod srećnom zvezdom, svedoči i sledeća činjenica: italijansko izdanje prestižnog modnog časopisa „Vogue“ objavilo je ovog vikenda čak dve fotografije naše mlade umetnice, Takođe, na zadovoljstvo naših posetilaca, njeni će se radovi uskoro pojaviti i u fotogaleriji Informativnog portala Grada Kraljeva, na web adresi www.kraljevopress.com.


Jovana Rakezić rođena je u Kraljevu 1996. godine, a fotografija ju je, kao umetnost, oduvek privlačila, iako joj se potpuno posvetila tek pre nepunih godinu i po dana. Za to vreme, učestvovala je na dve kolektivne izložbe: u Kruševačkom pozorištu (Asocijacija mladih) i u Vrnjačkom kupatilu (Udruženje mladih stvaralaca Vrnjačka Banja).

Nastavak na KraljevoPress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KraljevoPress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KraljevoPress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.