Izvor: Soko-zabava.info, 23.Okt.2018, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugoročna vremenska prognoza za zimu 2018

Verovatno nas sve interesuje kakva će biti vremenska prognoza za zimu. Sama reč zima, asocira nas na hladnoću, sneg do kolega, zamrznut kolovoz, jako otežane mogućnosti putovanja. Takva je bila prošla zima, da li će nas tako očekuje i ove godine pitaćemo meteorologe.

Meteorolozi predviđaju da će ova zima biti veoma povoljna. Tako reći vremenska prognoza nam je oduševljenje za ljude koji ne vole zimu i koji su zimogroživi. Kao što smo učili i u školi, zima počinje 21. >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << decembra, a meteorolozi saopštavaju da će tada temperatura vazduha biti za jedan stepen viša od proseka. Inače očekuju da će tokom zimskih meseci srednja temperatura vazduha biti od 1 do 4 stepena, izuzev u planinskim predelima gde će biti oko -4.

Dugoročna vremenska prognoza kaže i da neće biti nešto ekstremno hladnih dana kao što je bila zima 2012. godine. Ipak sledi iznenađenje za kraj januara i početak februara kada će trebati zaista topla odeća i obuća, jer ipak pristiže talas hladnih dana. Očekuje se da će ukupan broj mraznih dana biti sa minimalnom temperaturom ispod 0 stepeni biti od 40 do 65 dana, a na planinama od 65 do 80 dana. Tu su obuhvaćena tri zimska meseca i logično je da na planinama bude hladnije.

Prema rečima meteorologa vremenska prognoza za Novu godinu oduševiće sve koji žele Novu godinu 2019. da dočekaju na otvorenom uz dobar koncert i kuvano vino. Za doček će biti od 0 do 6 stepeni, bez snežnih padavina. Za prvi dan Nove godine očekuje nas vedro vreme, uz dosta Sunca i temperature od 1 do 8 stepeni. Temperatura više nego idealna. Na vama je samo da budete raspoloženi i novogodišnju noć dočekate u zagrljaju voljene osobe ili porodice.

Dugorocna prognoza vremena za Beograd nam govori da će srednja maksimalna temperatura u Beogradu biti oko 8,3 stepena, a što se tiče padavina visina padavina biće za jedan milimetar niža od prosečne. Što se tiče srednje januarske minimalne temperature vazduha biće od -1,4 stepena dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka.

Što se tiče srednje maksimalne temperature vazduha biće oko 5,1 stepen. Februar će odnosu na prethodne mesece biti vlažniji, sa srednjom minimalnom temperaturom iznad proseka. Dugoročna vremenska prognoza za mart 2019. godine predviđa da će srednja minimalna temperatura vazduha biti viša za oko 0.7 stepeni iznad prosečne. U martu srednja maksimalna temperatura iznosiće oko 13 stepeni dok će mesečna suma padavina biti u granicama višegodišnjeg proseka.

Kao što možete pročitati na osnovu ove dugoročne vremenske prognoze, možete planirati odmor za vreme zimskih praznika. Ukoliko se iznenada vreme ne promeni, zima će biti blaga, toplija nego prošle godine, samim tim će i računi za struju biti manji i manje ćete i ogreva potrošiti. Iz iskustva moramo imati u vidu da nekad i meteorolozi znaju da pogreše, ipak se radi o par meseci unapred. Ali svakako na osnovu ove dugoročne vremenske prognoze možete napraviti neki plan. U svakom slučaju obezbedite se, ukoliko niste, toplom jaknom i naloženim čizmama, rukavicama i kapama i onda vas snežne pahuljice ne mogu iznenaditi.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.