Cigarete opet poskupljuju: EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI NAJJEFTINIJE, A KOLIKO NAJSKUPLJE

Izvor: TimockeVesti.net, 05.Jan.2024, 06:03

Cigarete opet poskupljuju: EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI NAJJEFTINIJE, A KOLIKO NAJSKUPLJE

Beograd, 5. januar – Pušače u Srbiji očekuje novo poskupljenje cigareta usled redovnog usklađivanja akciza, što će rezultirati dvostrukim rastom cena tokom godine. Prema dosadašnjoj praksi, najnovije korekcije cena najverovatnije će se desiti u drugoj polovini januara ili početkom februara. Glavni proizvođači duvana obično podižu cene za 10 dinara po paklici, a potrošači će se suočiti s cenama od 340 do 620 dinara, u zavisnosti od brenda.
Međutim, postoji mogućnost i većeg >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << poskupljenja, kao što se dogodilo prošle godine kada je jedan proizvođač prvo povećao cene svojih brendova za 20 dinara, da bi ih kasnije snizio za 10 dinara, izjednačavajući se s konkurencijom.
Sledom akciznog kalendara, jedno poskupljenje stiže početkom, a drugo polovinom godine, svi proizvođači obično podižu cene gotovo istovremeno. Ove promene imaju za cilj usklađivanje sa standardima EU, prema kojima bi Srbija do 2025. godine trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici. Nakon poskupljenja u narednoj godini, cene cigareta u Srbiji će se izjednačiti sa onima u Evropskoj uniji, osim u 2023. godini kada su već bila tri poskupljenja zbog povećanja akciza od strane Vlade u oktobru.
Cene duvanskih proizvoda ne uvećavaju se automatski svakog januara i jula. Vlada Srbije odobrava povećanja na osnovu zahteva proizvođača. Stručnjaci ističu da se budžeti zemalja regiona konstantno povećavaju zahvaljujući stabilnom rastu prihoda od akciza.
Od 1. januara 2021. godine, primenom izmena i dopuna Zakona o akcizama, akcize na nesagorevajući duvan i tečnosti za punjenje e-cigareta takođe su povećane. Korisnici ovih duvanskih proizvoda neće izbeći novi trošak usled ovih promena.
Članak Cigarete opet poskupljuju: EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI NAJJEFTINIJE, A KOLIKO NAJSKUPLJE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.