Izvor: Gradnja-Online.com, 31.Avg.2012, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena izgradnja objekta Prirodnjačkog centra u Svilajncu - U toku opremanje izložbenog prostora

Izgradnja objekta Prirodnjačkog centra u Svilajncu od 3.000 m2 je gotova i u toku je opremanje izložbenog prostora eksponatima od kojih su najatraktivniji skeleti dinosaurusa u prirodnoj veličini.Postavljena je izložba sa sedam skeleta dinosaurusa, a ovih dana stižu i ostali eksponati za stalne izložbe u toj naučnoobrazovnoj instituciji čija je izgradnja počela juna prošle godine.Centar će imati sedam stalnih izložbi različitih tematika, kao što su "Svet minerala i stena", "Vremenski tunel" i "Svet Afrike".- Stigli su i eksponati za izložbe ledenog doba "Put fosila", koja sadrži eksponate izumrlih sisara i "Drvo ili život sam", koja prikazuje drvo kao biološki organizam. Sada čekamo stručnjake Prirodnjačkog muzeja i Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda da dizajniraju i postave izložbe - kazala je Ivana Todorov, zadužena za odnose sa javnošću.Osim izložbenog dela, centar će imati specijalizovane učionice za predavanja opremljene savremenim tehničkim sredstvima, salu za konferencije i 3D bioskop sa 60 mesta za emitovanje naučno-dokumentarnog sadržaja. Centar će imati i zabavni Dino park na otvorenom sa 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini. Većina replika je već postavljena, a pri kraju je i izgradnja vulkana.Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da je Prirodnjački centar pre svega naučna institucija i da je jedinstvena na Balkanu.- Cilj osnivanja je edukacija građana, ali na jedan inovativan i zabavan način. Kao centar nauke Prirodnjački centar u Svilajncu je dobio podršku svih relevantnih državnih institucija, Ministarstva prosvete i nauke, Prirodnjačkog muzeja iz Beograda i Rudarsko-geološkog fakulteta, čiji stručnjaci uveliko rade na postavljanju izložbi - kazao je Milanović.Očekuje se da će Prirodnjački centar godišnje posetiti više od 100.000 ljudi, pre svega đaci iz Srbije i regiona. Investicija je vredna oko 6 mil EUR, a sredstva je obezbedila Evropska investiciona banka.

Nastavak na Gradnja-Online.com...






Povezane vesti

Dinosaurusi stigli u Svilajnac

Izvor: Glas javnosti, 31.Avg.2012

SVILAJNAC - Izgradnja objekta Prirodnjačkog centra u Svilajncu od 3.000 kvadrata je gotova i u toku je opremanje izložbenog prostora eksponatima od kojih su najatraktivniji skeleti dinosaurusa u prirodnoj veličini...Postavljena je izložba sa sedam skeleta dinosaurusa, a ovih dana stižu i ostali...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Gradnja-Online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Gradnja-Online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.