Univerzitet Roskilda, Danska

Izvor: DIA.rs, 23.Dec.2010, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Univerzitet Roskilda, Danska

Roskild važi za jedan od poznatih univerzitetskih centara u Danskoj, koji je udaljen svega 20-ak kilometara od Kopenhagena. Univerzitet je osnovan 1972. godine, kada su izgrađene univerzitetske zgrade i veliki centralni studentski dom. Ipak, mnogi studenti se odlučuju da zakupe stan u Kopenhagenu, te da svakodnevno putuju na predavanja. Nedavno odobren plan za modernizaciju kampusa uključio je izgradnju novih objekata, kao i novog studentskog doma koji će sigurno privući mnogo više studenata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << />
Novi kampus će posedovati 14,000 kvadratnih metara, a sastojaće se od četiri kubusa koja su blago rotirana kako bi se zaštitila od prometne saobraćajnice, te kako bi se ostvarila zaokružena arhitektonska celina. Centralni kubus će posedovati i velike prepuštene površine, te će imati snagu privlačenja studenata u jedan centar koji će ponuditi mnogobrojne akademske sadržaje.


Anonimni žiri, koji je birao pobednika ovog konkursa, izabrao je upravo ovaj projekat koji je zapravo rezultat saradnje arhitektonskog studija “Henning Larsen”, građevinske kompanije “COWI Engineers” i studija za pejzažnu arhitekturu “Thing & Waino Landscape”. Prema saopštenju žirija, ovaj projekat je odneo pobedu zbog veoma detaljno razrađenog koncepta, te konkretnog i savremenog rešavanja problema privlačenja studenata u ovaj centar. Pored toga, veliku vrednost projektu je donela i strategija ekološke održivosti koja će ovaj projekat načiniti visoko profitabilnim.


Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.