Trg “Schandorff”, Oslo

Izvor: DIA.rs, 28.Jun.2011, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trg “Schandorff”, Oslo

Slepi kraj ulice Šandorf (Schandorff) u prestonici Norveške dugi niz decenija je služio kao parking prostor, koji je bio zauzet tokom celog dana jer je reč o centralnoj zoni grada. Kako je ovaj prostor okružen veoma važnim repernim tačkama, jedan privatni izvođač radova je ubedio vlasti ovog grada da sam finansira izradu projekta i njegovu realizaciju, te je po završetku radova vratio ovaj prostor državi.


Park je oivičen poznatim građevinama poput crkve Svetog >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << Trojstva i velikim stubovima biblioteke Dihman. Novi prostor je zapravo slepi deo ulice Šandorf, ali ovaj projekat je kreirao izuzetan pešački prelaz između dve granične ulice. Za izradu projekta je bio zadužen arhitektonski studio “Ostengen & Bergo”.


Pošto je visinska razlika između pomenutih graničnih ulica čak 7 metara, izazov se krio u kreiranju univerzalnog dizajna, odnosno prilagođavanju prostora, između ostalih, ljudima sa privremenim ili trajnim invaliditetom. To je rešeno kreiranjem zmijolike putanje koja poseduje uspon od 6,5% i neophodan broj mesta za odmor. Prostor koji je dobijen kreiranjem zmijolike putanje je ispunjem malim trgovima i zelenim površinama koje su svakako preko potrebno užem centru grada. Postojeće drveće i male zelene površine su uspešno sačuvane tokom izgradnje, te danas čine sastavni deo novih zelenih površina.



U oblikovanju prostora korištena su svega tri materijala, a to je na licu mesta izliveni beton za šetalište, sive granitne ploče za mesta za odmor i čelična obloga koja zapravo čini ivicu putanje i daje savremen industrijski karakter prostoru.



Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs
 

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.