“Townhouse”, Švedska

Izvor: DIA.rs, 04.Dec.2010, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Townhouse”, Švedska

Švedski arhitektonski studio “Elding Oscarson” je dizajnirao jednoporodični objekat čija je ideja i estetika uspela da privuče pažnju relevantnih časopisa, a slika ovog objekta se već može pronaći na naslovnim strana knjiga o savremenoj arhitekturi.


Prilikom projektovanja ovog doma konstantno su rešavana dva velika >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << problema. Prvi problem je vezan za rešavanje karakteristične interpolacije, jer je objekat ugrađen sa dve strane. Ovo je značilo kreativno rešavanje osnova kako bi prostorije bile maksimalno prostrane i ugodne za korištenje, a istovremeno i dobro osvetljene putem dve slobodne fasade. Drugi problem je bila želja budućih korisnika da žive u objektu savremene arhitekture, iako su svi susedni objekti dobri primeri tradicionalnih nordijskih kuća.
Parcela je samo 5 metara široka i površine od 75 kvadratnih metara. Susedni objekti su prizemnog karaktera, ali pošto je ulica sačinjena od objekata različite visine, dobijene su neophodne dozvole za izgradnju dodatnih etaža.


Svojom visinom, objekat se jako dobro uklapa u ovu ulicu i prati ritam visokih i niskih objekata. Ipak prečišćeni obrisi savremene arhitekture su podelili stanovnike ovog naselja na one koji ne odobravaju ovakvu izgradnju i na one koji misle da bi preostali domovi trebali pratiti savremene tendencije graditeljstva.
Osvetljenje prirodnom svetlošću je obezbeđeno stvaranjem unutrašnjeg dvorišta i veštom organizacijom prostorija. Objekat je podeljen oko dvorišta tako da je u prizemnoj etaži smeštena kuhinja sa trpezarijom i malom radnom sobom. Na drugoj etaži se nalazi dnevni boravak okrenut uličnom frontu, dok se na trećoj etaži nalazi spavaća soba sa terasom.


Problem privatnog i javnog, odnosno slobodnog i onoga što je vizuelno okupirano je uvek veliki problem ugrađenih kuća. Ipak, vlasnici ovog doma su želeli veliki svetao prostor, veoma čistu i elegantnu arhitekturu i prostore za uživanje u svakodnevnim aktivnostima, što su uspešno i ostvarili.


www.dia.rs
Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.