“The Long Room Hub”

Izvor: DIA.rs, 03.Jun.2011, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“The Long Room Hub”

Objekat naziva “The Long Room Hub” je najnoviji dodatak kampusu univerziteta “Trinity” u Dablinu, Irska. Reč je o projektu studija “McCullough Mulvin Architects” i pokušaju ovog univerziteta da se probije među najpriznatije svetske naučne ustanove.



“Trinity” je poznat po prostranom kampusu i klasicističkim građevinama, što mu daje imidž starosti, iskustva i znanja. Dodatak savremene arhitekture je morao biti dobro promišljen kako se >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << ne bi narušio postojeći koncept razvijan tokom više vekova. Novoprojektovani objekat stoji na klasicističkom postolju ali se visinom preobražava u medijum koji poštuje okolni prostor i postojeće objekte, ali koji donosi i osećaj savremenosti. Njegova pozicija mu daje primat u ovom prostoru, tako da se od početka znalo da ovaj objekat svojim izgledom mora pružiti primer budućem razvoju kampusa.
Fasada se sastoji od niza pozitivnih i negativnih površina koje uokviruju ili reflektuju izgrađenu okolinu. Negativne površine su zapravo prozori, odnosno velike staklene površine koje strukturi daju lak i vazdušast izgled. Pozitivne površine direktno komuniciraju sa kampusom i to putem materijala od kojeg su sačinjene - kamenom.



Unutrašnjost je skoro u potpunosti obložena orahovinom, a svaki sprat je unikatan po dimenzijama i oblikovanju prostorija. Ovakvo oblikovanje plana će poslužiti da ovaj objektat bude budući centar humanističkih studija za post-diplomce, ali će obezbediti i prostor za biblioteku, centar za seminare i kancelariju za internacionalnu saradnju koja će biti od velike važnosti studentima na razmeni.



Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs
 

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.