“The Atrium”, Kanada

Izvor: DIA.rs, 15.Nov.2010, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“The Atrium”, Kanada

Kanadski arhitektonski studio “D’Ambrosio Architecture” je dobio priliku da kreira projekat savremenog poslovnog objekta koji će pokušati da pokaže kako visoke poslovne jedinice mogu biti vredan deo gradskog tkiva, te kako mogu poslužiti zajednici u celini.


Objekat “The Atrium” je od samog početka imao za cilj >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << da bude nosilac prestižnog zlatnog LEED sertifikata, koji govori da je ovde reč o upotrebi najsavremenijih ekološko održivih tehnologija. Zapravo, nosioci zlatnog sertifikata često proizvode više električne energije nego što godišnje troše, a ostatak poklanjaju ili prodaju lokalnoj mreži.


Svojom volumetrijom objekat podržava tendencije savremene arhitekture, ali se senzibilno uklapa u istorijski centar kanadskog grada Viktorije, u kojem se nalazi. Transparentno prizemlje, gde se nalaze kafe-barovi i restorani pozivaju prolaznike da zastanu, pogledaju i provedu određeno vreme u ovom ambijentu. Nove zelene površine u okviru trotoara prečišćavaju zagađeni gradski vazduh i pružaju dobar primer odgovorne gradnje sugrađanima. Zelene površine se pružaju unutar samog objekta, gde se može pronaći nadsvođeni park u atrijumu visokom sedam etaža.


Primetna je upotreba drveta u oblikovanju enterijera, koji je ispunjen toplom atmosferom. Upotrebom mozaika i skulptura, kako u atrijumu tako i u samom objektu, arhitekte podsećaju na vrednost urbanog mobilijara, koji u današnje vreme postaje prosta upotrebna stvar lišena umetničke i dekorativne uloge.


www.dia.rs
Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.