Socijalno stanovanje “E.I.O.5″

Izvor: DIA.rs, 27.Apr.2011, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalno stanovanje “E.I.O.5″

Trg Evropa (Plaça Europa) u Barseloni je poznat po kvalitetnim javnim površinama, pametnom upotrebom zelenila kao i po 26 kula koje su prilično dobro organizovane. Barselona je inače poznata kao grad izuzetno razrađenog urbanizma, te predstavlja ugledni primer za mnoge današnje urbaniste. Raspored 26 kula, čija se spratna visina kreće od 15 do 20 etaža, u mnogim gradovima bi predstavljala problem te bi njihovo uklapanje u okolni javni prostor postala prinudno rešena stvar, kako je i inače slučaj. Nedavno realizovana kula, poznata pod nazivom “E.I.O.5” šalje poruku da ovakva vrsta gradnje i dalje zauzima značajno mesto u savremenoj arhitekturi.


Ovde je zapravo reč o socijalnom stanovanju, koje se tokom prethodne decenije izdvojilo kao zasebna tipologija stanovanja u arhitekturi. Unutrašnjost je organizovana sa akcentom na ekonomičnu upotrebu prostora. Eksterijeri ovih objekata veoma često postaju skulptoralna dela koja nanovo aktiviraju urbani prostor, te zapravo predstavljaju drugo lice objekta.



Kula “E.I.O.5” prati kubičnu formu ostalih objekata u okolini, sa dimenzijama osnove od 24x24m. Svaka etaža poseduje po četiri stana od 69m2 na uglovima i stan od 55m2 u središnjem delu. Objekat ukupno nudi 75 stambenih jedinica.
Poseban aspekt ovog objekta je njegova fasada koja veštom igrom materijala, kolorita, oblika i modifikacijama fasadnih ravni kreira objekat veoma prijatne i savremene estetike.



Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs


 

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.