Sedište arhitektonskih studija “BNB Architects” i “B06″, Holandija

Izvor: DIA.rs, 20.Okt.2010, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedište arhitektonskih studija “BNB Architects” i “B06″, Holandija

Najnoviji objekat okruga Ijburg (Amsterdam) jeste poslovni objekat koji je dizajniran od strane dva holandska arhitektonska studija, koji će ujedno biti i prvi korisnici ovog prostora. Reč je o objektu koji je veoma pažljivo i dugotrajno planiran, što je rezultovalo stvaranjem pametnog objekta koji će ponuditi izvrsno mesto za rad svim budućim korisnicima.

>> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs <<
Ijburg je novo stambeno-poslovno susedstvo, koje je trenutno u fazi razvoja, a nalazi se u istočnom Amsterdamu. Reč je o delu grada koji će, poput ostatka Holandije, iznići iz mora.
Pre tri godine, arhitektonski studiji “BNB Architects” i “B06 Architect firm” su pokrenuli inicijativu za razvoj sopstvenog poslovnog objekta. Kao jedna od pogodnih lokacija istakao se Ijburg, međutim usled donetih urbanističkih planova, objekat je morao imati 3000 kvadratnih metara. Prema tadašnjim proračunima, dva arhitektonska studija su trebala svega 700 kvadratnih metara, te je krenula potraga za poslovnim partnerima koji će takođe imati važnu ulogu u kreiranju ovog projekta.


Jedna od najupečatljivijih karakteristika jeste fasada ovog objekta. Arhitekte su odlučili da rotiraju prozorske okvire za 45 stepeni, te su dobili dijagonale koje su materijalizovane u drvetu. Ovde je delom reč o konstruktivnoj, a delom o estetskoj ulozi, pošto drvene dijagonale ne naležu na samu fasadu, iako na prvi pogled ne izgleda tako. Između staklene fasade i drveta se nalaze balkoni, koji imaju ulogu u vazdušnoj regulaciji unutrašnje temperature objekta.

Osnove su u potpunosti slobodne, jer je reč o tipičnom skeletnom nosećem sistemu. Komunikacijski šahtovi su postavljeni uz fasadu prilazne strane objekta, dok se ostali prostor prilagođava potrebama budućeg kancelarijskog programa.


www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.