Projekat sudnice, Teksas

Izvor: DIA.rs, 12.Jul.2011, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat sudnice, Teksas

Arhitektonski studio “Page Southerland Page” projektovao je nedavno izvedeni objekat sudnice u američkoj državi Teksas. Ono po čemu se ovaj objekat izdvaja jeste izuzetna posvećenost studiji i analizi lokalnih mikrouslova koji su u velikoj meri oblikovali ovaj objekat. 

Zadatak arhitekte je bilo ispitivanje lokalnih uslova poput klime, insolacije tokom dana i godine, uticaj vetrova, ispitivanje lokalnih materijala, uslova tla i mogućnosti rasta vegetacije te oblikovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << objekta uslovljenog tim podacima. Rezultujuća arhitektura poseduje izuzetan odnos prema okolini i izgleda kao da decenijama postoji upravo na tom mestu, iako je reč o nedavno realizovanom objektu.


Program je organizovan tako da su razna odeljenja, koja su neophodna lokalnom stanovništvu zbog razne papirologije, zapravo dostupna sa prilaznog puta, tako da posetioci ne moraju ulaziti u objekat, već odmah u željenu kancelariju. Na spratu se nalazi sudnica i niz pratećih prostorija, koje su sa prizemljem povezane kružnim stepeništem koje se na fasadi uočava kroz element u obliku valjka, razbijajući monotonu volumetriju i monumentalizujući objekat.
Kao što se može i videti na prvi pogled, fasada je obložena lokalnim crvenim kamenom, gde je debljina sloja takva da pruža izuzetnu izolaciju i otpornost prema velikom zagrevanju enterijera. Treba napomenuti da je reč o zapadnom Teksasu, koji je poznat po pustinjskom pejzažu i visokim temperaturama.


Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.