Projekat stadiona u Bordou

Izvor: DIA.rs, 25.Jul.2011, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Projekat stadiona u Bordou

Poznati švajcarski arhitektonski studio “Herzog & de Meuron” dizajnirao je novi centralni stadion za francuski grad Bordo. Reč je o veoma neobičnoj strukturi, pomalo neobičnoj za današnju arhitekturu sportskih objekata, ali koja će biti veoma ambicioznih razmera.
U toku je detaljna razrada projekta, a realizacija uskoro počinje. Završetak radova i otvaranje stadiona je zakazano za 2015. godinu. Prema planovima, struktura će ponuditi 40,000 mesta za sedenje i tehnički >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << će podržati širok dijapazon manifestacija.


Stadion će se nalaziti u tzv. zelenom distriktu Bordoa, koji pruža izvanredan pejzaž za savremen objekat sportskog programa. Simetrična struktura blagih oblika stoji na stotinama potpuno otkrivenih stubova koji zapravo kreiraju fasadu i korpus ovog objekta.
Veoma vitki stubovi mogu biti interpretacija antičkih objekata za sportske igre, materijalizovani unutar potpuno savremene konstrukcije koja će sigurno pomeriti granicu ovakve tipologije u arhitekturi. Stotine stubova će nositi strukturu sa desetinama hiljada mesta za sedenje, kao i konkavni krov.


Jedna od novina u ovom projektu je izostavljanje veoma masivnog komercijalnog programa koji se često pojavljuje u nedavno izgrađenim megalomanskim stadionima. Ovde je taj prostor ostavljen potpuno prazan, te je fokalna tačka sam sportski događaj. Komunikacije su takođe inovativno rešene, pošto je predviđeno da se objekat nalazi u središtu ogromnog parka, te da posetioci ulaze u objekat sa svih strana.

www.youtube.com/watch?v=_fi0YzwBssQ

Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.