Preuređenje pristaništa, Beograd

Izvor: DIA.rs, 26.Jun.2011, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preuređenje pristaništa, Beograd

Na nedavno zatvorenom konkursu za predlog preuređenja rečne obale Beograda, kod Beton hale, učestvovao je i tim domaćih arhitekata kojeg čine Aleksandar Keković, Marjan Petrović, Bojan Stojanović, Milan Stevanović i Srđan Sakan. U nastavku članka upoznajte se sa njihovim predlogom rekonstrucije ovog dela Beograda.


Polemika o preuređenju ove lokacije se vodi već decenijama, te je tokom godina izrađen veliki broj mogućih rešenja ali nijedno nije uspelo da zaživi, usled raznih i još uvek nerešenih problema. Nedavno održani konkurs ponovo pokušava pronaći pravo rešenje za preuređenje beogradskog pristaništa, sa nešto jačom voljom nego što je to do sada bio slučaj.


Prema rečima tima autora, sadašnje stanje ove lokacije je posledica istorijskog razvoja Beograda. Njegov strateški položaj i ratna istorija uslovili su otuđenje od same rečne obale i izgradnju Kalemegdana koji upravo prekida vezu sa rekom i odnos agresivnog karaktera. Tokom vremena Beograd se razvio u metropolu, te je uočen problem u urbanom tkivu ove lokacije.



Autorski tim ovog projekta pokušava oživeti ovaj deo grada nizom prepletenih saobraćajnih, biciklističkih i pešačkih pravaca, u kombinaciji sa savremenim urbanim parkovskim okruženjem. Reč je jednostavnim lineranim formama u vidu rampi koje mogu pomoći u regulisanju saobraćaja i unošenju velikog broja urbanih funkcija na ovaj ograničeni prostor. Projektom se takođe reguliše i sama linija obale koja dobija pešački karakter.


Detaljne crteže možete pregledati na svom kompjuteru, ukoliko kliknete ovde. (ZIP fajl, veličina 1,3mb)

Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs
 

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.