Poslovni objekat “Zaisa”, Španija

Izvor: DIA.rs, 24.Nov.2010, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslovni objekat “Zaisa”, Španija

Španski arhitektonski studio “Hoz Fontat Arquitectos” nedavno je realizovao poslovni objekat “Zaisa Office Tower” u španskom gradu Irun. Ovo je primorski grad sa oko 60,000 stanovnika, koji se nalazi na samoj granici Španije i Francuske.


Ovde je reč o projektu poslovnog objekta koji je izgrađen iznad postojeće podzemne >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << garaže. Objekat se sastoji od dve celine: eliptične baze i poslovne kule. Eliptična baza se nadovezuje na postojeće noseće stubove podzemnog parkinga. Iznad ove baze nalazi se poslovna kula visine osam etaža. Zanimljivo je da ove dve celine ne dele isti konstruktivni sistem, osim stubova u obliku slova W, koji se nalaze pri glavnom ulazu.


Što se tiče osmospratne kule, njena osnova je potpuno slobodna. Kroz etaže se pruža centralno jezgro koje uključuje i jezgro nosećih stubova, dok su ostali stubovi raspoređeni u ravni fasade.


Objekat koristi dvoslojnu staklenu fasadu, što ima uticaj na estetiku objekta ali i na njegove toplotne performanse. Ova vrsta fasade se sastoji od dva razdvojena sloja stakla između kojih struji vazduh, koji u ovom slučaju sprečava solarno zračenje i ima ulogu u regulaciji unutrašnje temperature. Pored ovoga, zanimljivost je i postojanje male zelene površine na poslednjoj etaži, koja poseduje dvostruku spratnu visinu.


www.dia.rs
Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.