Paviljon “Burnham” – Zaha Hadid

Izvor: DIA.rs, 07.Sep.2010, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paviljon “Burnham” – Zaha Hadid

Tokom 2009. godine grad Čikago je organizovao mnogobrojne manifestacije kako bi obeležio stogodišnjicu donošenja modernih urbanističkih planova koji su stvorili Čikago gradom kakvim ga danas poznajemo.

Među održanim manifestacijama su bile izložbe u paviljonima, čiji je dizajn došao iz dva veoma cenjena studija. Paviljon Zahe Hadid je jedan od njih.
Ovaj paviljon nosi naziv “Burnham Pavilion”, po arhitekti i urbanisti koji je doneo plan grada Čikaga 1909. godine. Danijel Bernam (Daniel Burnham) važi za jednog od najznačajnijih ljudi ovog grada, koji je sigurno ostavio izuzetno dubok i dugotrajan trag u njegovom prostornom razvoju. Tokom održavanja izložbi paviljon se nalazio u poznatom parku Milenium (Millenium Park).

Organska forma ove strukture nedvosmisleno upućuje na studio Zahe Hadid, koja je poznata po upotrebi veoma modernih i inovativnih materijala koji stvaraju veoma smele organske forme. Međutim, iako je i ovde reč o zanimljivom obliku, struktura je materijalizovana u jednom veoma tradicionalnom materijalu. Naime, metalna noseća struktura je obavijena tekstilom,...

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.