Osnovna škola, Vilemsbro

Izvor: DIA.rs, 23.Dec.2010, 08:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnovna škola, Vilemsbro

Zemlje severne Evrope su uvek imale karakterističan odnos prema arhitekturi, koja je stvorila poznati skandinavski dizajn koji ceni prirodu, svetlost i jednostavnost. Dok su zemlje Skandinavije poznate po proizvodnji dizajnerskog nameštaja, Danska je poznata po arhitekturi javnih objekata koja je veoma topla, ugodna za korištenje, prozračna i poslednjih decenija ekološki nastrojena.

Vilemsbro je dansko >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << naselje koje se trenutno često spominje u arhitektonskim krugovima zbog odobravanja veoma neobičnih planova za novu osnovu školu. Veruje se da će ova građevina zasigurno postaviti nove standarde javne arhitekture. Reč je o ekološki održivom objektu koji maksimalno koristi mikroklimu i topografiju lokacije.


Naime, nekadašnja livada će i dalje zadržati svoje travnate površine ali one će postati atraktivan krov, javne komunikacije i mesta gde će se deca igrati. Objekat se volumetrijski sastoji od traka koje će izdignute iznad livade ponuditi prostore za program škole. Prema rečima arhitekata iz poznatog studija “BIG”, ovaj objekat će pokušati da eksperimentiše sa pojmovima “unutra” i “spolja” preplitajući ih gde god je to moguće.



U ovom projektu prirodna okolina ne služi samo kao estetska pozadina, već je integralni deo objekta ali i budućeg načina obrazovanja dece, što je još uvek svež i napredan pristup savremenoj arhitekturi.
Detaljne crteže (situacije, preseke i crteže oblikovanja) može pregledati na svom kompjuteru, ukoliko kliknete ovde.


Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.