Omladinski centar Kopenhagena, Danska – Studio “PLOT”

Izvor: DIA.rs, 06.Okt.2010, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Omladinski centar Kopenhagena, Danska – Studio “PLOT”

Jedna od odluka koje su vlasti Kopenhagena donele početkom prošle decenije, odnosila se na ekološko osvešćivanje grada, povećanje ukupne površine zelenila i transformaciju (ili barem čišćenje) zagađenih delova grada. Jedan od najprimetnijih projekata ove inicijative jeste izgradnja omladinskog centra na lokaciji nekadašnje luke.

Trećina obezbeđenog budžeta (koji je iznosio 1,950,000 dolara) je potrošen na čišćenje >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << zagađenog zemljišta i obližnje vodene površine, uključujući i morsko dno. Krajnje rešenje je uključilo izgradnju drvenog platoa koji je izdignut iznad samog zemljišta, te je dobijen zanimljiv urbani pejzaž koji je spontano dobio više namena.


Iako je projekat pokrenut kako bi se obezbedio moderan omladinski centar, određeni deo zemljišta je pod vlasništvom nautičkog kluba, koji je želeo nove prostorije. Ovde se javio konflikt dva programa, jer je omladinski centar tražio platoe, otvorene prostore i amfiteatre na otvorenom, dok je nautički klub tražio kancelarije i pristanište za čamce. Arhitekte studija “PLOT” su rešile ovaj problem upravo izgradnjom izdignutog drvenog platoa, koji poseduje velike denivelacije koje su nežno oblikovane, te je dobijen veoma interesantan otvoreni prostor, koji poseduje “skrivene” kancelarije. Plato je izdignut dovoljno da se ispod njega napravi pristanište za čamce, ne gubeći dragocen prostor.

Beton i drvo su osnovi materijali korišteni u ovom projektu. Krov (plato) je drveni, kao i zidovi svih prostorija, dok su podne ravni obrađene u uglačanom betonu. Arhitekte su želeli da naglase upotrebu otvorenog prostora, koji nudi pregršt svakodnevnih aktivnosti, te upotrebu prostorija jedino u zimskom periodu.


www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.