Objekat berze u Šenzenu, Kina

Izvor: DIA.rs, 24.Avg.2011, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objekat berze u Šenzenu, Kina

Neboder šenzenske berze, delo poznatog arhitektonskog studija “OMA”, bliži se kraju svoje realizacije. Reč je o projektu koji će biti izuzetno važan za Šenznen, jedan od većih kineskih gradova čija populacija broji oko 10 miliona stanovnika u širem urbanom području.
Objekat predstavlja novi simbol kapitalizma u Kini, ali takođe pokazuje njenu ekonomsku moć i mogućnost probijanja građevinskih rekorda. Neboder poseduje do sada rekordni egzoskelet, koji nije novina u današnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << arhitekturi, ali jeste u ovom gabaritu. Takođe su pozamašne dimenzije prepuštenih ploča “uzdignute baze” unutar koje će se nalaziti glavne prostorije berze.


Prema rečima arhitekata, u ljudskom je razmišljanju ukorenjeno da je objekat vezan za tlo veoma čvrstom bazom, što prevashodno ima psihološki efekat. Stoga je podizanje baze ovog objekta simbolično vezano za jedno novo vidjenje savremenih konstrukcija i generalno oblikovanja naše građene sredine. Dobijeni prostor na tlu biće iskorišten kroz uređenje javnih površina koje će velikim delom biti natkrivene bazom, koja je podignuta na visinu od 36 metara.
Objekat se gradi od 2007. godine, a završetak realizacije se očekuje krajem ove godine.



Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.