Neboder “Wuhan”, Kina

Izvor: DIA.rs, 19.Jul.2011, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neboder “Wuhan”, Kina

Arhitektonski studio “Adrian Smith + Gordon Gill Architecture”, sa sedištem u Čikagu, zvanično je objavio vest da su odobreni planovi za izgradnju nebodera visine 606 metara, koji će se nalaziti u Kini. Ovo je veliki uspeh za ovaj studio, pošto je reč o objektu koji će biti četvrti po visini u svetu, nakon svoje realizacije.

Objekat nosi naziv “Wuhan Greenland Center”, a nalazi se u kineskom gradu Vuhan koji u širem područuju ima oko 9,5 miliona stanovnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << Poznat je po tome što se nalazi na ušću dobro poznatih reka Jangce i Han.
Neboder će posedovati čak 119 spratova, odnosno oko 300,000 kvadratnih metara površine. Od toga, kancelarijski prostor će se prostirati na 200,000kvm, luksuzni stanovi na oko 50,000kvm, hotel na 45,000kvm i na kraju privatni klub na samom vrhu objekta, na oko 5,000kvm. 


Neboder će posedovati dobro proračunati aerodinamični oblik, kako bi se uticaj vetra smanjio na minimum. Iako je objekat još u fazi razrade dizajna, jasno je da će koristiti inovativnu noseću strukturu u obliku tronošca koji će posedovati zaobljen vrh.
Međutim, ono po čemu se ovaj projekat smatra pionirskim jesu njegove ekološki održive karakteristike. Koristiće nov sistem ventilacije koji koristi udare vetra za razmenu toplog i hladnog vazduha, preradu otpadne vode koja će biti korištena u rashladnim sistemima, visoko efikasan sistem osvetljenja i napredan vodovodni sistem koji je u fazi testiranja.


Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.