Muzej savremenog dizajna, Izrael

Izvor: DIA.rs, 10.Nov.2010, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej savremenog dizajna, Izrael

Marta 2003. godine, gradske vlasti izraelskog grada Holon pozvale su arhitektonski studio “Ron Aran Architects” da napravi projekat prvog muzeja savremenog dizajna u Izraelu. Vlasti su smatrale da je bio neophodan prostor u kojem će se putem stalnih i privremenih izložbi predstavljati dostignuća izraelske kreativnosti, koja teži ka afirmaciji na svetskoj umetničkoj sceni.

>> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs <<
Parcela koja je izabrana za izgradnju ovog objekta poseduje jako dobre karakteristike koje će ovaj objekat učiniti žižnom tačkom urbanog tkiva. Objekat zauzima površinu od 3,700 kvadratnih metara, dok je severni deo postao denivelizovan prilazni plato.
Na prvi pogled, ovaj objekat podseća na Gugenhajmov muzej u Njujorku, koji inovativno koristi cirkularne prostore u obradi eksterijera i enterijera. Slična je situacija i sa muzejem savremenog dizajna, koji se sastoji od dve celine koje su povezane skulptoralnom rampom, a koja je deo izložbenog prostora. Eksterijer je materijalizovan od čeličnih traka koje poseduju dekorativnu i strukturalnu ulogu. Jedan od razloga izbora ovog materijala jeste njegov kolorit koji simbolično upućuje na izraelsku pustinju.


Enterijer poseduje cirkularni oblik, gde su izložbeni prostori vešto uklopljeni u celinu. Kao u mnogim muzejima, ovde takođe preovladava beli kolorit enterijera, gde je akcenat stavljen na osvetljenje, kao i na same eksponate.


Izgradnja ovog objekta je započeta Avgusta 2006. godine, dok je muzej zvanično otvoren u Januaru tekuće godine.

www.dia.rs
Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

Nastavak na DIA.rs...






Povezane vesti

Muzej savremenog dizajna, Izrael

Izvor: YU-Build.rs, 10.Nov.2010

Marta 2003. godine, gradske vlasti izraelskog grada Holon pozvale su arhitektonski studio “Ron Aran Architects” da napravi projekat prvog muzeja savremenog dizajna u Izraelu. Vlasti su smatrale da je bio neophodan prostor u kojem će se putem stalnih i privremenih izložbi predstavljati dostignuća...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.