Muzej savremene umetnosti, Denver – Daniel Libeskind

Izvor: DIA.rs, 06.Okt.2010, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej savremene umetnosti, Denver – Daniel Libeskind

Muzej savremene umetnosti u američkom gradu Denver važi za jedan od najprostranijih i najposećenijih muzeja ove vrste u SAD-u. Tokom duge istorije postojanja, ovaj muzej je pretvoren u kompleks od nekoliko objekata, počev od najstarije zgrade Frederika Hamiltona. Italijanski arhitekta Đio Ponti je izvršio nadogradnju muzeja 2006. godine, kada su otvoreni novi prostori posvećeni modernoj afričkoj umetnosti. Međutim, najnoviji dodatak bi tek trebao da zaokruži ovaj kompleks u jednu celinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << a za to je zaslužan jedan od najpoznatijih arhitekata današnjice, Daniel Libeskind.


Objekat je progresivnog modernog karaktera i veoma je brzo postao reperna tačka Denvera. Iako se na prvi pogled čini prilično agresivnim, ovaj dodatak je uspeo da privuče stotine hiljada posetilaca koji započinju svoje putovanje u novom objektu, ali se kreću kroz čitav postojeći kompleks objekata, razgledajući hiljade eksponata. Pored ovoga, projekat ekspanzije muzeja je doneo nove platoe, staze za šetanje i rekreaciju, kao i nove zelene površine.

Opravdanje za neobičnu volumetriju i upotrebu prilično skupih materijala, arhitekta je pronašao u težnji da prenese poruku o istoriji ovog grada, njegovoj brzoj ekspanziji i poštovanju određenih industrijskih grana.

Unutrašnji izlomljeni prostori su podeljeni u manje celine - izložbene prostore eksponata po hronološkoj osnovi. Enterijer je neutralan i beo, a osvetljenje je uglavnom indirektno, bez vidljivih prozorskih otvora. Fasada je materijalizovana od titanijumskih panela.


Presek kroz objekat i crteži osnova:


www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.