Kuća unutar crkve, Holandija

Izvor: DIA.rs, 10.Jun.2011, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća unutar crkve, Holandija

Na obali reke Rote u Roterdamu nalazi se drvena crkva napravljena 1930-ih godina. Ovaj stari objekat je pre izvesnog vremena prekinuo sa radom i tokom godina je bio upotrebljavan kao garaža za pravljenje određenih izmena na automobilima i prodavanja modifikovanih automobila. Ovi vlasnici svakako nisu brinuli o očuvanju arhitektonske vrednosti, gde su pod i zidovi prekriveni metalnim pločama, te je objekat ličio na veoma oronulo skladište. Situacija se potpuno promenila kada je četvoročlana >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << porodica odlučila da kupi ovo imanje i transformiše ga u svoj dom.


Uz konsultacije sa arhitektonskim studijem “Ruud Visser Architects” kreiran je zanimljiv pristup projektu. Pošto je sama crkva bila izuzetno velikih dimenzija, dovoljna za nekoliko domova, arhitekte su kreirali kuću unutar same crkve, gde će okućnica zapravo biti enterijer ovog religijskog objekta. Kuća je smeštena u transept crkve i zapravo probija staru fasadu, te se gledajući sa reke vidi potpuno savremen objekat.




Lokacija za kuću unutar crkve nije izabrana samo zbog pogleda ka reci, već zbog načina na koji je prethodni arhitekta osvetlio transept, na čijoj se površini ukršta nekoliko zraka svetla što kreira izuzetno specifičnu atmosferu.
Korištenjem materijala jasno se vide granice nove gradnje, koja po svojim karakteristikama ne odudara od prečišćenih i elegantnih oblika savremene stambene arhitekture. Zadnja fasada je u potpunosti preuređena i zastakljena kako bi se pružio dobar pogled iz same kuće, dok su ostale fasade vraćene u prvobitno stanje iz 1930-ih godina.




Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs


 

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.