Konzervacija tvrđave Kastelo Novo, Portugal – Studio “Comoco”

Izvor: DIA.rs, 20.Okt.2010, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konzervacija tvrđave Kastelo Novo, Portugal – Studio “Comoco”

Jedno od izuzetno važnih područja delovanja arhitekture svakako jeste arhitektonska konzervacija kulturne baštine. Ova grana arhitekture se posebno razvila tokom prethodnog veka kada su se mnoge nacije okrenule naučnom proučavanju svoje istorije, te konzervaciji ili restauraciji važnih ljudskih tvorevina. Mnogi stručnjaci misle da je ova grana arhitekture jedna od najkomplikovanijih ljudskih delatnosti, jer konzervator mora dobro razumeti umetničke, kontekstualne, kulturne i istorijske vrednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << kako bi se tvorevina vratila u prvobitno stanje.


U ovom članku je reč o valorizaciji i konzervaciji zamka Kastelo Novo (Castelo Novo) u Portugalu. Projekat je uključivao i izgradnju prostora koji će ponuditi moderan duh ovom mestu. Da bi rešili ovaj problem, arhitekte studija “Comoco” su odlučili stvoriti modernu strukturu od lakog metala i stakla, koja će koristiti prirodne uslove ovog uzvišenja, kao i konstrukciju postojećih struktura.


Novi objekat se nalazi na samom prilazu, kojim svakako dominira. Reč je o metalnoj strukturi malih dimenzija koja poziva korisnike na istraživanje ove lokacije. Prilikom ulaska u ovaj objekat korisnici se upućuju ka metalnim stepenicama koje se oslanjaju na postojeću stenu. Kretanjem stepenicama, korisnici mogu uživati u panoramskom pogledu ka dolini, ili ka arhitekturi zamka na drugoj strani. Stepenice se završavaju čeličnom prostorijom koja je “umetnuta” u zamak, a u kojoj se nalaze privremene galerije i multimedijalna soba.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.