Interaktivna klupa, Kopenhagen

Izvor: DIA.rs, 06.Feb.2011, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interaktivna klupa, Kopenhagen

Arhitektonski studio “MAPT”, sa sedištem u Kopenhagenu, tvorac je koncepta i prototipnog modela interaktivne klupe, čiji je zadatak da izazove pažnju prolaznika te da aktivira javni prostor grada na inovativan način. Prvi model je već postavljen u jednom od urbanih prostora Kopenhagena, te je izazvao veliku pažnju i pozitivnu reakciju prolaznika i stručne javnosti.

Projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << izrade ovakve klupe je zapravo završetak dvogodišnje građevinske intervencije na jednom od ostrva ovog grada. Reč je o izgradnji podzemnog parking prostora i uređenju nove javne površine na njegovom krovu, koji je u nivou ulice. Arhitektonski studio “MAPT” je želeo da iskoristi postojeći klasični mobilijar, te da mu dodeli svetlosne efekte koji će povećati njegovu atraktivnost.

Korištena je klasična klupa Kopenhagena, čije su drvene površine materijalizovane od neobrađenog hrastovog drveta, za razliku od ostalih koje su obojene zelenom farbom. Klupa u sebi nema nikakvu dodatnu tehnologiju, već je reč o senzorima koji motre na klupu, a koji se nalaze u njenoj neposrednoj blizini.


Postoje ukupno tri moguća scenarija osvetljenja, tzv. “igre”. U prvoj igri je prolaznik glavni učesnik, koji prelazeći rukama preko klupe zapravo boji njene delove. Boja se lagano širi preko cele klupe, te na kraju bledi tokom nekoliko časova. Druga igra procenjuje brzinu kojom se prolaznik kreće, dok treća igra zahteva strpljenje ali donosi najbolje rezultate. Prolaznik mora sesti na klupu i tu provesti određeno vreme. Trunke boje će se veoma polako približavati toj osobi, te će na posletku klupa eksplodirati desetinama različitih boja.

Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.