Institut “ARCAM”

Izvor: DIA.rs, 17.Dec.2010, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institut “ARCAM”

Nakon dugog niza godina aktivnog rada, Centar za arhitekturu Amsterdama (ARCAM) je dobio potrebu za novim i većim prostorom. Ova značajna holandska institucija je veoma brzo dobila raspoloživu parcelu nedaleko od instituta “New Metropolis” koji je dizajniran od strane poznatog Renca Piana i to na mestu paviljona koji je bio pred rušenjem. Zadatak je dat arhitektonskom studiju “Rene van Zuuk Architekten”, koji je trebao podići novi centar na osnovama i konstrukciji postojećeg paviljona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << />
Ponovna upotreba i oslanjanje na postojeće temelje jeste samo jedan od niza ograničavajućih faktora ovog dizajna. Trapezoidni oblik osnove, sa već postojećim stubovima je uslovio horizontalne dimenzije, ali posredno i vertikalnost objekta.


Novi centar predstavlja pravi primer dovitljivosti uvežbanih arhitekata koji su kreirali reperni objekat uz velika početna ograničenja. Dobijen je kompaktan trospratan objekat neobične volumetrije.
Fasada je sastavljena od dva naspramna fronta koji gledaju ka reci, kao i dva uvijena fronta materijalizovana u aluminijumu. Zavojiti metalni oblici fasade dobijeni su izradom unapred proračunatih i dimenzionisanih aluminijumskih panela sa završnim cinkovim slojem. Zanimljivo je napomenuti kreiranje različitih perspektiva u očima prolaznika, te se objekat, posmatran iz različitih tačaka, drugačije doživljava.



Na prvoj etaži je smešten galerijski prostor, dok su preostale dve etaže poslužile kao radni prostori (kancelarije, sale za sastanke, učionice, biblioteka, arhiva...). Važno je napomenuti da su svi pregradni zidovi materijalizovani od stakla, te je osvetljenost i prozračnost prostora velika.


www.dia.rs
Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

Nastavak na DIA.rs...






Povezane vesti

Institut “ARCAM”

Izvor: YU-Build.rs, 17.Dec.2010

Nakon dugog niza godina aktivnog rada, Centar za arhitekturu Amsterdama (ARCAM) je dobio potrebu za novim i većim prostorom. Ova značajna holandska institucija je veoma brzo dobila raspoloživu parcelu nedaleko od instituta “New Metropolis” koji je dizajniran od strane poznatog Renca Piana i to...

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.