Golf klub, Novi Zeland

Izvor: DIA.rs, 04.Jan.2011, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Golf klub, Novi Zeland

Arhitekte studija “Patterson Associates” su tvorci planova za centralni objekat prostranog golf terena “Michael Hill” na Novom Zelandu.


Skoro svi javni objekti ove države, odnosno objekti povećane investitorske vrednosti, poseduju karakterističan odnos prema prirodi i okolnom pejzažu, >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << što se danas smatra ukorenjenom vrednošću arhitekture Novog Zelanda. Veliki deo nacionalnog kulturnog nasleđa potiče iz maorske kulture koja tvrdi da su ljudi proizvod delovanja tla i neba. Ovakav neobičan odnos prema prirodi jasno se uočava i u ovom projektu, gde postoje intenzivne korelacije ove dve celine na nekoliko nivoa.


Objekat je najvećim delom porinut u tlo, gde se oko 30% površine nalazi iznad nivoa tla. Ipak, zeleni krov nastoji proširiti prirodu i ukrotiti masivne betonske vertikalne elemente. Ovde je reč o potpuno samostalnom ekološki održivom objektu, koji kao takav poseduje sopstvene sisteme za proizvodnju energije, preradu čvrstog i tečnog otpada kao i sisteme za klimatizaciju.
Trapezoidna geometrija horizontalnog plana je proistekla iz proučavanja uže situacije, gde je stvoren pokušaj nadograđivanja prirode građenim elementima. Pored toga, unutrašnji raspored prostorija je oblikovan na taj način kako bi se iskoristio panoramski pogled.


Ovaj objekat nudi mali administrativni blok i prostor za recepciju, kao i niz programskih sadržaja namenjenim korisnicima ovog golf kluba poput svlačionica, teretane, niza zabavnih sadržaja i restorana.
Detaljne crteže možete pregledati na svom kompjuteru, ukoliko kliknete ovde. (JPEG fajlovi, veličina 300kb)

Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.