Španci hoće Koridor 11

Izvor: B92, 10.Jul.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španci hoće Koridor 11

Jedna od najvećih španskih kompanija FCC, koja je odnedavno i vlasnik austrijske Alpine, veoma je zainteresovana za poslove u Srbiji, pre svega za Koridor 11.

Predstavnici kompanije su u mesec dana dva puta posetili Ministarstvo za infrastrukturu. Prema njihovim rečima u žiži interesovanja je izgradnja takozvanog Koridora 11, odnosno autoputa od Beograda prema južnom Jadranu.

Mora da se pita i vlada Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i finansijeri, koji moraju da provere isplativost projekta.

Baza za eventualni ugovor moraju biti naši propisi, koje u startu treba predočiti kandidatima za koncesiju da bi izbegli eventualne nesporazume, kakvi su postojali u dosadašnjoj praksi na pokušaju izgradnje severnog kraka Koridora 10 i autoputa od Beograda do Požege.

Iako su prisutni na svim većim tržištima u regionu, generalni direktor te firme Fransisko Kordoba Donado kaže da su kao prioritete odredili tri zemlje bivše Jugoslavije: Srbiju, Hrvatsku i Makedoniju. Oni su zainteresovani za to da rade po principu javno-privatnog partnerstva, jer se naša zemlja pripremila upravo za takve projekte, donoseći zakone o javno-privatnom partnerstvu i o koncesijama.

Španci su obećali da će posle analize projekta za oko dva meseca predložiti program realizacije tog posla, kao i način rukovođenja. Međutim, nije sve tako jednostavno i ne zavisi sve od potencijalnih koncesionara.

U sklopu kompanije Španci imaju preduzeće koje radi samo u oblasti poslovno-privatnog partnerstva, kao i ekspertske timove koji su zaduženi da pronađu novac od banaka.

Takav način poslovanja im omogućava dugoročan i kontinuiran razvoj partnerstva u nekoj zemlji. Iako je prisutna na mnogim svetskim tržištima, posebno u Austriji, Nemačkoj, Poljskoj, Švajcarskoj i Rumuniji.

Ta španska kompanija našla je dobre razloge da investira na Balkanu: ima u šta, a može i da nametne svoja pravila zbog velikog iskustva, kojim se mi ne možemo pohvaliti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Španci bi da se guraju na Koridor 11

Izvor: YU-Build.rs, 10.Jul.2012

Predstavnici jedne od najvećih španskih korporacija FŠ, koja je odnedavno i vlasnik austrijske „Alpine”, u mesec dana dva puta su posetili Ministarstvo za infrastrukturu. Oni su veoma zainteresovani za poslove u Srbiji u kojima „Alpina” već odavno učestvuje.

Nastavak na YU-Build.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.