“Colman Tripex”, SAD

Izvor: DIA.rs, 26.Jan.2011, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Colman Tripex”, SAD

“Colman Tripex” je autorski rad arhitekata studija “Workshop Architecture & Design”, koji je doneo mnogobrojne nominacije za nagrade američkog Instituta za arhitekturu (AIA). Objekat se nalazi u jednom od stambenih naselja Sijetla, SAD.

Jedan od primarnih zadataka jeste bilo eksploatisanje izvanrednih pogleda ka poslovnom jezgru ovog grada, jer se iz ove kuće pružaju >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << skoro panoramski pogledi. Parcela je dimenzija 12m X 30m i nalazi se na uglu ulice, dok je na suprotnoj strani prostrana javna zelena površina.

Kubični oblik kuće je proizvod trenutnih urbanističkih regulacija, kao i budžeta kojim su vlasnici raspolagali. Pored toga, ovo je bio najekonomičniji oblik uzevši u obzir troškove mesečnog održavanja kao i realne potrebe stanara. Ovde je potrebno reći da ovo nije dom za jednu porodicu već tri, te da je bio veliki izazov razviti funkcionalan program koji će uspešno zadovoljiti sve generacije i različita interesovanja stanara.


Noseća konstrukcija je materijalizovana u čeliku, te je dobijena velika fleksibilnost pri oblikovanju fasade i uređivanju podesne fenestracije. Čelik je takođe omogućio nestajanje unutrašnjih stubova, što je pomoglo da stambene jedinice budu unikatne po pitanju uređenja i programa.


Jedan od najvećih aduta ovog doma jeste njegova direktna relacija sa okolinom, gde su arhitekte uložile veliki napor da “uokvire” sve značajne objekte i zelene površine u okolini. Na ovaj način stanari imaju veliku privatnost ali i obilje dnevnog svetla i izvanredne poglede i vizure.
Detaljne linijske crteže  možete pregledati na svom kompjuteru, ukoliko kliknete ovde. (ZIP fajl, veličina 453 kb)

Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.