“Chameleon House”, SAD – “Anderson Anderson Arhitecture”

Izvor: DIA.rs, 07.Sep.2010, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Chameleon House”, SAD – “Anderson Anderson Arhitecture”

Ovaj neobični rezidencijalni objekat je delo studija “Anderson Anderson Arhitecture”, a dizajniran je tako da na najbolji način iskoristi poglede prema jezeru Mičigen, kao i  poglede prema uređenim poljoprivrednim površinama koji okružuju ovaj dom.


Zamišljeno je da objekat minimalno optereti samu parcelu, te da voćnjak koji se ovde nalazio pre kupovine od strane sadašnjih korisnika i dalje tu ostane, ali u neobičnoj interakciji sa novim objektom. Rešenje ove zamisli je bila izgradnja kule koja je prilagođena strmovitom terenu. Sa nivoa terena, odnosno prilaznog puta, korisnici direktno ulaze na treću etažu objekta. Ispod ove etaže se nalaze prostorije za decu (spavaće sobe i kupatila), dok su iznad centralne etaže prostori za svakodnevni život i spavaće sobe za roditelje sa pogledima na okolni teren.


Ovaj objekat je ujedinio želju korisnika da naprave dom koji će se isticati na datom terenu, ali koji će se stopiti sa njim, što su u osnovi dve suprotne ideje. Isticanje objekta je ostvareno samom volumetrijom i visinom, kao i materijalizacijom aluminijumske fasade. Pored ovoga, objekat je “zaštićen”...

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.