Banka “BMCE”, Maroko

Izvor: DIA.rs, 31.Mar.2011, 08:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka “BMCE”, Maroko

“BMCE” je poznata marokanska banka (Banque Marocaine du Commerce Exteriur) koja je nedavno otvorila novu poslovnicu u gradu Fez. Ovo je prvi afrički projekat izuzetno poznatog arhitektonskog studija “Foster + Partners”. Savremen enterijer ove banke je “upakovan” u tradicionalnu i energetski efikasnu fasadu koja je utemeljena na tradicionalnom modularnom sistemu.


Fasada objekta se sastoji od betonskih stubova i velikih staklenih površina koje >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << su prekrivene tradicionalnim marokanskim dekorativnim oblicima. Ove geometrijske šare su izrađene od specijalne mešavine metala koji se ne zagreva pri toplom vremenu, te ne utiče na zagrevanje enterijera. Modularni elementi fasade prelaze u veličanstvenu kolonadu pri glavnom ulazu, naglašavajući geometrijsku formu objekta.



Tradicionalna struktura islamske arhitekture se uočava i na samom krovu, a to je neobično osvetljena kupola koja ostavlja upečatljiv utisak tokom večernjih časova. Kupola se spušta unutar glavne prostorije i transformiše se u veliku sofu.


Zanimljivo je napomenuti da objekat koristi tehnologiju “earth tube”, koja se odnosi na hlađenje vazduha bez potrošnje električne energije. Naime, svež vazduh se povlači u podzemne cevi gde ga zemlja prirodno hladi te se na kraju ohlađen vazduh ispušta nazad u objekat.



Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs


 

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.