Adaptacija vikendice, Kanada

Izvor: DIA.rs, 03.Jul.2011, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Adaptacija vikendice, Kanada

Kanadski arhitektonski studio “PLANT Architect” realizovao je projekat renovacije i adaptacije klasične američke seoske kuće, koja se nalazi severno od Toronta. Reč je o projektu koji je, jednostavnim zahvatom, planirao potpunu preorijentaciju kuće, kao i osveženje fasade.


Glavna prepreka u ovom projektu je bilo kreiranje zahvata koji će imati izuzetno veliki uticaj na stanovanje u ovoj kući, ali uz veoma ograničen budžet. Arhitekte su odučili da jedno “krilo” >> Pročitaj celu vest na sajtu DIA.rs << zapravo prošire i pretvore u kubus, dok je drugo krilo ostavljeno u originalnom stanju i poseduje estetiku klasičnog objekta sa krovom na dve vode. U novom kubusu u prizemlju se nalazi dnevna soba sa izuzetnim pogledima ka okolnom pejzažu. Bitno je reći da je povećana kvadratura kuće za 85 kvadratnih metara, što se ogleda u novom hodniku, prostranoj dnevnoj sobi i prostranoj spavaćoj sobi koja se nalazi takođe u kubusu, na gornjoj etaži.



Kombinacija tradicionalnog i savremenog kubičnog elementa ovde izgleda veoma uspešno i njihova međusobna interakcija u potpunosti menja doživljaj svakodnevnice za porodicu vlasnika. Zanimljivo je napomenuti da je objekat zapravo posedovao fasadu od opeke koja je tokom prethodnih 100 godina, koliko objekat postoji, došla do veoma lošeg stanja. Ne želeći da u potpunosti iskorene opeku, ovaj materijal je osvežen u delu veoma primetnog dimnjaka koji je ovim putem dobio memorijalnu vrednost. Nova drvena obloga ujedinjuje sve elemente volumetrije kuće, ćineći je lako sagledivom i estetičnom.
Uspeh ovog projekta se na kraju može potvrditi rečima da se porodica vlasnika ovde trajno doselila, iako je na početku projekta bilo planirano da kuća posluži kao vikendica i dom nakon penzionisanja vlasnika.



Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs


 

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.