“Abito Apartments”, Engleska

Izvor: DIA.rs, 14.Jul.2011, 09:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Abito Apartments”, Engleska

Britanski arhitektonski studio “BDP Architects” tvorac je modularnog stambenog objekta naziva “Abito Apartments” koji je dobitnik nagrade Kraljevskog Instituta britanskih arhitekata (RIBA) za 2007. i 2010. godinu.


Reč je o objektu koji nudi veliki broj identičnih stanova površine od 32,6 kvadratnih metara koji su namenjeni prvenstveno mladim ljudima koji su u procesu studiranja ili koji su tek stekli visoko obrazovanje. Stanovi su pravougaonog oblika, čiji enterijer poseduje tri zone. Naime, u centralnom delu se nalazi mala kuhinja sa malom radnom površinom i svim nužnim sadržajima. Kuhinja je zapravo pozicionirana u samom centru stana i omogućava prodor svetlosti do unutrašnjeg dela, gde se nalazi mali toalet i spavaća soba. Uz fasadni zid se nalazi dnevna soba, okupana svetlošću. Reč je o stanu prilično malih dimenzija (dužina 9,6m; širina 3,4m; visina 3,2m), a koji je veoma praktično uređen.



Što se tiče samog arhitektonskog oblikovanja objekat poseduje savremenu estetiku sa dinamičnom fasadom na kojoj preovladava silueta kaskadnih terasa i velikih staklenih površina. Unutrašnje uređenje je veoma zanimljivo i potpuno atipično za stambene objekte. Kroz centralni deo se pruža veliki atrijum koji se završava staklenim krovom. Cirkularni hodnici se protežu svim etažama, odakle se i direktno ulazi u stanove. Zanimljivo je noćno osvetljenje ovog prostora, koji je očigledno namenjen mladim ljudima.

Kao što je rečeno, objekat je u potpunosti modularnog i prefabrikovanog karaktera. Sa pretpostavkom da će objekat biti izuzetno isplativ i uspešan, arhitekte su 2007. godine izradili projekat sa namerom “serijske” izgradnje, što se i dogodilo. Ovakav objekat je do sada izgrađen u dva britanska grada.


Ocenite članak Ocenite članak: Note: There is a rating embedded within this post, please visit this post to rate it.

(C) DIA.RS Veb sajt www.dia.rs zadržava pravo na objavljeni tekst, koji se ne sme kopirati bez saglasnosti autora. Objavljene slike pripadaju njihovim autorima ili pomenutim arhitektonskim studijima i nisu u vlasništvu sajta www.dia.rs.

www.dia.rs

Nastavak na DIA.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DIA.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DIA.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.