#DeleteFacebook najpopularniji haštag: Suosnivač WhatsAppa poziva na gašenje naloga!

Izvor: NovaEnergija.net, 22.Mar.2018, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

#DeleteFacebook najpopularniji haštag: Suosnivač WhatsAppa poziva na gašenje naloga!

Mnogi Facebook korisnici razmišljaju o napuštanju ekstremno popularne društvene mreže, a #DeleteFacebook je postao najtraženiji internet termin i najpopularniji haštag preko noći. Ukoliko je ikome i trebala potvrda činjenice da se veliki broj korisnika odlučuje da napusti Facebook, Trusted Reviews je sproveo istraživanje na ovu temu.
Svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << ne predstavlja iznenađenje da Facebook više nije omiljena svetska društvena mreža. Američki tehnološki gigant je trenutno u centru pažnje, zbog narušavanja privatnosti, nakon što je osvanuo izveštaj o tome da je kompanija Cambridge Analytics iskoristila podatke preko 50 miliona Facebook korisnika kako bi uticala na velike globalne političke događaje.
Facebook i Cambridge Analytics skandal se polako pretvara u najveću tehnološku temu u 2018. godini, koju je prosto nemoguće izbeći.
Trusted Reviews je došao do nekih zanimljivih podataka, kako bi pokazao koliko korisnika je spremno da napusti platformu u jeku ovih problema koji su zadesili Facebook. Prema svemu saudeći, situacija je slična i na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva ali i Sjedinjenih Američkih Država.
Cambridge Analytics skandal bi definitivno mogao biti konačna kap koja preliva čašu bar određenom delu korisnika, koji su se dvoumili da li da ostanu na društvenoj mreži ili ne. Iako Facebook sebe predstavlja u javnosti kao društvenu mrežu, kada se obraća oglašivačkoj industriji veoma je jasno da se pre radi o svojevrsnom nadzornom sistemu.
Upravo je ovo ono što mnoge korisnike dovodi do frustracije i razmišljanja o potpunom gašenju svog naloga. Naravno, za mnoge već predstavlja privilegiju da se distanciraju od popularne društvene mreže. “Za mnoge ljude, Facebook je značajan most ka internetu. Zapravo, ovo je jedina vrsta interneta koju neki poznaju i igra ključnu ulogu u komunikaciji, kreiranju zajednica i učestvovanju u društvenim aktivnostima onlajn“, ističe Safiya Noble sa Univerziteta Južna Karolina.
Facebookove nevolje su u četvrtom danu i jasno je da se neće lako smiriti, a sve je veći broj ljudi koji pozivaju na bojkot i gašenje Facebook naloga. Ovo uključuje i suosnivača WhatsAppa, koji se pridružuje #DeleteFacebook pokretu u trenutku kada FTC (Federal Trade Commission) istražuje Facebookovo upravljanje privatnim podacima.
Brajan Akton, suosnivač WhatsAppa koji je kompaniju napustio krajem 2017. godine, je na Twitteru objavio; “Vreme je. #deletefacebook“. Da napomenemo da je Facebook 2014. godine kupio WhatsApp za 16 milijardi dolara, a sam Akton trenutno ima akcije u vrednosti od 6,5 milijardi dolara, koje su proistekle iz ove kupoprodaje.
Novonastala situacija je uplašila i investitore, što je dovelo da akcije Facebooka dožive vrtoglav pad za preko 9% poslednjih dana, a izbrisano je preko 50 milijardi dolara vrednosti kompanije. U SAD će FTC istražiti da li je društvena mreža prekršila sporazum iz 2011. godine o privatnosti podataka, nakon izveštaja o prikupljanju podataka od 50 miliona korisnika i njihovom korišćenju za analize i istraživanja političkih prilika.
Izvor: Benchmark
Foto: Pixabay
Pogledaj vesti o: Gašenje Facebooka

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.