Srbi i moderno doba: Stagnacija nacionalne samosvesti (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 07.Feb.2017, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i moderno doba: Stagnacija nacionalne samosvesti (KOLUMNA)

Narod bez Boga i sećanja pripadnosti, bez jasnog indentiteta o jeziku i pismu podložan je asimilovanju i nacionalnim negacijama posebno u vremenu globalnog društva.

Gubitak samosvesti o svojim korenima, kulturi, veri i tradiciji bitno je uticao na slabljenje srpskog nacionalnog bića posle Prvog, a naročito Drugog svetskog rata, pa sve do danas.

Nacionalni umetnik, reditelj i pisac Zdravko Šotra daje ispravnu dijagnozu (samo)svesti našeg naroda. Šotra upozorava >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i kaže: ''Poznati smo po tome da ne posedujemo svest o sebi, svom poreklu i tradiciji. Srbi su vrlo lako menjali ono što je vekovima bilo u njihovoj biti''.

Uzmite Ćopića, kad dolazi kao mladi partizan i kaže: "Majko, nema Boga". Majka kaže: "Je l' tako, u redu". I drugi su tako došli, jer odjedanput Srbi više nisu slavili slavu, Božić, krštavali decu. Prihvatali su da izađu iz svega onoga što su vekovima nosili u svom biću''.

Titoizam je bio politička mantra, a marksizam nova religija koja je kroz ateizam slabila srpsku naciju i dovela je do ruba propasti devedsetih godina prošlog veka. Tada se budi nacionalna energija, ali na jedan politički i prilično primitivan nači stvaraju se uslovi za dubinsko urušavanje srpske nacije na prostorima bivše Jugoslavije što je uz druge etno-radikalne politike dovelo do balkanske klanice.

Korak po korak se generacijama Srba zatire duhovna vertikala što čini narod slabim i podložnim svim mogućim kulturnim, ali i političkim utapanjima ili samodegradaciji. Šotra još kaže. ''Danas, pogledajte Beograd... Videćete da, u vreme kad se u Vukovaru bore za ćirilicu, u Beogradu je uopšte nema. Ne samo što je sve na latinici, već i na engleskom jeziku, čekaju neke Engleze da dođu. To je znak da naš narod ne drži do sebe. Lepo je da znamo latinicu, ali pogledajte šta rade veći slovenski narodi poput Rusa, oni firme kao što su "Mekdonalds" pišu ćirilicom, a da ne govorim o ostalim stvarima. Svest o svom biću kod Srba oduvek je bila slaba. Dogodio se 20. vek koji je, u više mahova, bio velika pogibija, stagnacija, pa ponovo velika pogibija. Sve to vreme neko je koristio da ide napred. Zato nam se i događa da nam samosvest o sebi slabi''.

Ovde se radi o sistematskom delovanju i uticaju politike i vlasti, ali i nacionalnih institucija koje su postale ''gluve i neme'' za očuvanje pisma, jezika, kulture i tradicije. Kao da nam generalno ne smeta poraz ćirilice pred latiniciom, redukovanje nacionalne kulure i istorije po školama ili zastareli i dosta jalov rad SPC koja bi trebala da radi i na očuvanju nacionalne tradicije, da se bori za očuvanje vaskolikog srpstva.

U tome treba da ima podršku Srpske akademije nauka i umetnosti, Udruženja književnika Srbije i drugih asocijacija. Sve ovo deo je jednog perfidnog, a vidljivog procesa dehristijanizacije i anacionalne politike koja Srbiju i Srbe pretvara u ''cifri i šifru'' globalnog društva u okviru Novog svetskog poretka.

Neuništiva pošast: Kako stati na put korupciji? (KOLUMNA)

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.