
Izvor: RTS, 30.Nov.2022, 16:27
Zlatiborski pašnjaci idealni za uzgoj crnih agnus goveda
Prošle su decenije otkako su se na Zlatiborskim suvatima mogla videti bezbrojna stada goveda. Odavno posustalom stočarstvu, novi zamajac je farma, i to crnih angus goveda, izuzetnih karakteristika, pogodnih za uzgoj u planinskom i brdovitom području.
Postojbina
im je daleka Škotska, širom sveta su
poznati kao rasa koja nije zahtevna, a
meso im je izuzetno cenjeno i kvalitetno.
Žive na otvorenom, pasu, sve do snegova,
dohrana je minimalna, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a ne muzu se, već
samo koriste kao mesna rasa. I Zlatibor
im, pokazalo se, potpuno odgovara, pa se
na ovih 300 hektara hrane, rastu i uživaju.
"Ne
trebaju štale, ne treba mnogo, oni su
napolju 24 sata dnevno i 365 dana godišnje, same se tele, jako malo radne snage
treba da bi se neki rezultati
postigli, izuzetno kvalitetno meso se
dobija od njih. Prirodna ispaša, na
Zlatiboru, jednostavno, čini veliku
razliku", kaže Danijel Vučković, jedan od
vlasnika farme angusa.
Uzgajaju
se po sistemu krava-tele, rano stasaju
za reprodukciju, i tu se vodi računa da
teljenje počne od proleća, kako bi novo
grlo do zime ojačalo. Imaju odličan
prirast, nisu skloni bolestima, ali su,
naravno, pod redovnim veterinarskim
nadzorom.
"Prednost koju
je ovaj prostor dao - i ekološki čist, i
ova nadmorska visina, Srbija ima prostora
za još puno ovakvih situacija, jer
prosto, sela su sa sve manje stanovnika
, sve manje stoke, ovo je način koji ne
iziskuje previše radne snage, da se
stvori jedna vrlo kvalitetna i dobra
vrsta mesa koja je jako tražena", objašnjava Zoran Mićović, doktor veterine.
U
Srbiji, uzgoj angusa je u povoju, ali
sve veća potreba za goveđim mesom,
isplativost proizvodnje, subvencije,
mogućnost izvoza i neiskorišćeni
pašnjaci, dovoljni su razlozi za razvoj
ovog vida govedarstva. Danijel je to
shvatio i iz potpuno druge poslovne
sfere, uz stručnu pomoć, uspešno se
prebacio u ovu proizvodnju hrane.
Pogledaj vesti o: Farma