Životinjska farma na Bežaniji

Izvor: Press, 19.Okt.2012, 00:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Životinjska farma na Bežaniji

Ne poštuju propise - Iako je opština još 2009. donela propis po kojem u naredne dve godine moraju da se isele stoka i živina, i dalje postoje domaćinstva koja se u gradu bave poljoprivredom

Žiteljima Vojvođanske ulice na Bežaniji, ali i okolnih novobeogradskih blokova smetaju neprijatni mirisi jer pojedina domaćinstva i dalje usred prestonice gaje domaće životinje. Vlasnici krava, kokošaka i svinja kažu da se poljoprivredom bave godinama i da bez stoke ne bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << mogli da prežive. Opština Novi Beograd 2009. je donela propis da se životinje isele u roku od dve godine, a od tada je ceo slučaj u nadležnosti komunalne inspekcije.

Na jednoj strani Vojvođanske ulice nezadrživo niču stambene zgrade, dok su na drugoj kuće stare više od veka u kojima pojedini stanari i dalje gaje stoku i sitnu živinu. Ovaj problem poprima sve veće razmere zbog neprijatnih mirisa koji su u ovom kraju postali svakodnevica i na koje se svakim danom žali sve više žitelja.

Ivan Spasić, koji živi u obližnjoj zgradi, rekao nam je da neprijatni mirisi onemogućavaju život u ovom delu Bežanije i Novog Beograda.

- Ovo je dobra lokacija sa redovnim autobuskim linijama ka gradu, ali je zbog one farme preko puta život postao nepodnošljiv. Ljudi dogovore prodaju stana i kad kupac dođe da vidi odmah odustane - rekao je očajni Spasić, i dodao da su se stanari žalili opštini, a da su dobili odgovor da je gajenje stoke zabranjeno, ali da je slučaj u nadležnosti komunalne inspekcije.

Komšiluk očajan

Pored žitelja solitera sa druge strane ulice, glas protiv farmi digli su i stanovnici okolnih kuća koji tvrde da su oni u ovom kraju više od pet decenija, ali da higijena nikad nije bila lošija.

Propisi iz prošlog veka

Opština Novi Beograd inače je još pre tri godine donela propis po kojem se zabranjuje držanje domaćih životinja.

- Opštinske vlasti su osamdesetih godina prošlog veka donele odluku po kojoj se dozvoljava držanje domaćih životinja u obodnim delovima Novog Beograda. Međutim, u međuvremenu naselja su se proširila i danas je zaista neprimereno držati krupnu stoku i živinu usred grada. Dali smo rok od dve godine da te porodice uklone životinje jer se okolinom šire neprijatni mirisi, a i higijena je loša. Ukoliko ove porodice žele da nastave da se bave poljoprivredom, mogu da kupe plac van grada. Cena zemljišta na ovoj lokaciji je velika - rekao je za Press bivši činovnik u opštini Novi Beograd koji je radio na izradi ovog propisa.

- Komšije gaje svinje, krave, ovce i živinu i to je postalo neizdrživo. Prljavština ima mnogo, a mirisi su neprijatni i moramo da se brinemo zbog unučića koji se igraju u dvorištu jer je preko leta porastao broj muva, zmija i raznih drugih insekata. Znamo da je našim komšijama opština te delatnosti zabranila, ali to na njih nema nikakav uticaj - rekao nam je stanovnik obližnje kuće koji je zamolio da ostane anoniman jer nije hteo da se javno zamera komšijama koji su, kako kaže, "veoma preke naravi".

Jedina šansa da preživi

Sa druge strane, žitelji ovog kraja koji gaje životinje tvrde da je to jedini način da prežive. Penzioner Petar Radovanović kaže da njegova porodica decenijama uzgaja stoku i živinu.

- Moja porodica je u ovoj kući sto godina i od tada gajimo životinje. Imam dvadesetak svinja, isto toliko kokošaka i oko šezdesetak pilića, a gajim i golubove pilićare. Bez ovih životinja ja sam go ko pištolj, i one su mi sve. Od penzije od 20.000 dinara, koju sam dobio nakon 41 godine rada, ne bih mogao ni da preživim - rekao je Radovanović, i dodao da se njemu komšije nikada nisu žalile kao i da brine o higijeni.

Zabranjeno držanje

*kopitara - konja, magaraca, mazgi i mula

*papkara - goveda, ovaca, koza i svinja

*živine

*kunića

*golubova
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.