Zbog previše mlijeka i pada cijena ugrožena petina njemačkih farmi

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Apr.2016, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog previše mlijeka i pada cijena ugrožena petina njemačkih farmi

BERLIN - Zbog prevelike proizvodnje i pada otkupnih cijena mlijeka ugrožen je opstanak petine mliječnih farmi u Njemačkoj, a po jednoj će ih

projekciji u idućih deset godina opstati samo polovina, dok će one manje morati biti zatvorene.


Kako bi popravila situaciju u mliječnom sektoru kod proizvođača savezna je vlada prihvatila set mjera kojima nastoji poboljšati položaj farmera i njihovu pregovaračku >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << poziciju s mljekarama i maloprodajnim lancima poput Aldija, Lidla, Edeke, Rewea i Metroa, praktičkim ukidanjem svojevrsnih antimonopolskih zakona, koji su sprječavali monopol i podizanje cijena.

Poljoprivrednici u mljekarskom sektoru prilično su skeptični prema novim mjerama i smatraju da će mljekarska kriza potrajati sve dok je proizvodnja prevelika, a cijene ispod proizvodnih troškova, osobito zato jer je izvoz njemačkog mlijeka smanjen zbog sankcija Rusiji i pada prodaje u Kini, pišu njemački mediji.

Njemačka godišnje proizvodi 33 milijarde litara mlijeka, a njemačke krave daju godišnje u prosjeku 10.000 litara. No, tamošnji poljoprivrednici, baš kao i njihovi kolege iz manje produktivnih država kad je riječ o mljekarstvu, tuže se na preniske otkupne cijene, koje i dalje zbog smanjene potražnje i hiperprodukcije padaju.

Trenutna otkupna cijena u Njemačkoj za litru mlijeka iznosi 22 eurocenta, ali se očekuje da će ubrzo pasti na svega 20 centi, Prema izračunima poljoprivrednika, tek bi im cijena od 33 eurocenta u cijelosti pokrila troškove proizvodnje i amortizaciju.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Zašto umiru farme u Nemačkoj?

Izvor: B92, 22.Apr.2016

Zbog prevelike proizvodnje i pada otkupnih cena mleka ugrožen je opstanak petine mlečnih farmi u Nemačkoj...Po jednoj projekciji u narednih deset godina opstaće samo polovina, dok će one manje morati da se zatvore...Kako bi popravila situaciju u mlečnom sektoru kod proizvođača savezna vlada...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.